субота, 4. децембар 2021.

TORTA ŠPANSKI VETAR

 





Potrebno za kore:


10 belanaca
500 GR šećera
2 kašike sirćeta
2 kašike gustina


Za fil:

10 žumanaca
10 šećera
2 vanile
5 kašika gustina
8 dcl mleka
250 gr putera
200 gr mlevenih oraha


Za drugi fil:

250 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje 250 ml slatke pavlake


Prišrema:


Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanaca od žumanca.
Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju.
Kad umutimo belanca dodati 2 kašike gustina. Mutiti 1 minut pa dodati 2 kašike sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.
Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x30 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh srušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i srušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi. Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x30cm.
Fil: u posudu staviti 6 dcl mleka da se kuva. Umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera, 2 vanile, 5 kašika gustina, 2 DCL mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 250 gr putera dodati hladan fil i sve dobro umutiti. Na kraju dodati 200 gr mlevenih oraha. Fil drugi. Umutiti 250 ml slatke pavlake.
Filovati. Kora, 1/2 prvog fila, ceo drugi fil, kora, 2/2 fila prvog. Umutiti 250 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.











































CHEESECAKE (ČIZKEJK) SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM

 




Potrebno je:


Za koru:

300gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
125 gr putera
2 kašike nutele ili eurokrema
1 dcl čokoladnog mleka

Za voćni fil:
500 gr višanja
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećers
1 puding od maline
1 dcl vode

Beli fil:

500 gr kisele pavlake
120 gr šećera
300 ml slatke pavlake
1 kesica želatina od 10 gr

Za preliv:

200 gr čokolade
200 ml slatke pavlake


Priprema:


U posudu staviti 300 gr mlevenog keksa, 100 gr mlevenih oraha. Istopiti 125 gr putera sa 2 kašike nutele ili eurokrema, 1 dcl čokoladnog mleka. Preliti preko mlevenog keksa i oraha. Dobro izmešati i staviti u kalup sa obučem prečnika 26 cm. Masu dobro utapkati i poravnjati.
U posudu staviti 500 gr višanja (koristim zamrznute) posuti sa 5 kašika šećera i kuvati na vatri da se šećer istopi. Izmešati 1 puding od maline sa 1 dcl vode, dodati u višnje i kuvati dok se ne zgusne. Malo prohladiti i toplo preliti preko kore. Ostaviti da se ohladi.
Beli fil: izmešati 500 gr kisele pavlake sa 120 gr šećera u prahu i 1 vanil om. Umutiti 300 ml slatke pavlake pa dodavati kašiku po kašiku kisele pavlake neprekidno muteći. Želatin preliti sa 5 kašika vode. Kad nabubri istopiti ga na tihoj vatri i dodati u fil. Dobro izmešati mikserom i staviti preko voćnog fila.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake, 200 gr čokolade izlomljene na kocke. Kuvati na tihoj vatri (masa ne sme da provri) muteći žicom. Kad se čokolada istopi prohladiti i preliti preko belog fila. Ostaviti da prenoći u frižideru, skinuti obruč sa kalupa.




























































TURSKE PIDE

 





Potrebno je:


1 dcl mleka
1 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika kvasca
1 jaje
2 kašike ulja
1 kašičica soli
400 gr brašna


Punjenje:


150 grgr sitnog sira
100 gr rendanog kačkavalja
2 kašike kisele pavlake
3 jaja
1 kašičica suvog peršuna
3 prstohvata tucane ljute paprike


Priprema:


U mlao mleko i mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suvog kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 2 kašike ulja, 1 kašičicu soli i 400 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje. U posudu izmešati sitni sir, rendani kačkavalj, peršun i kiselu pavlaku.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik. Na testo staviti 1/3 fila od sira.
Na oba kraja razvaljanog testa spojiti prstima ivice testa, da dobijemo oblik čamčića,  staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa. Posuti sa tucanom paprikom.
Ostaviti testo da stoji 10 minuta. Na svaku pidu staviti po 1 jaje i peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pre pečenja pide premazati sa pomešanu 1 KAŠIKU vode i 1 KAŠIKU ulja i peći.





















































DINSTANA BUNDEVA





Potrebno je:

1 kg bundeve
2 dcl vode
med
krupno mleveni orasi
cimet
djumbir u prahu


Priprema:

Bundevu oguliti izrezati na kocke, staviti u posudu. Redjati kocke jednu do druge  strana gde je oguljena sa bude prema dnu posude. Preliti sa 2 dc vode, poklopiti i dinstati na srednjoj temperaturu dok ne omekša i nestane tečnosti. Kad se ohladi preliti medom i posuti krupno mlevenim orasima, djumbirom u prahu  i cimetom. Umesto meda može i šećer. 













SUTLIJAŠ SA VIŠNJAMA






Potrebno je:

1 litar vode
1 litar mleka
300 gr pirinča okruglog zrna
1 kesica vanilin šećera
16 kašika šećera
1 dcl mleka
2 kašike gustina

Za sos od višanja:

500 GR višanja
5 kašika šećera
1 dcl vode
2 kašike gustina


Priprema:


U posudu staviti 1 litar vode da se zagreje, dodati opran i ocedjen od vode pirinač. Kuvati na srednjoj vatri dok voda ne uvri. Dodati 1 litar mleka i dalje kuvati dok pirinač ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati 15 kašika šećera i 1 kesicu vanile. Kuvati još 5 minuta. Izmešati 1 dcl mleka sa 2 kašike gustina dodati u kuvan pirinač i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne.
Sos od višanja:
U posudu staviti 500 GR višanja (koristim zamrznute) posuti sa 5 kašika šećera i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Izmešati 1 dcl vode, 2 kašike gustina, dodati u višnje i kuvati dok se ne zgusne.
Toplo stavljati u činijica. Staviti u činijicu 2 - 3 kašike sosa od višanja pa kuvani pirinač. Ukrasiti cimetom. Ostaviti da se ohladi.




























BRZE POGAČICE SA SEMENKAMA SUNCOKRETA

 





Potrebno je:


500 gr brašna
340 ml vode
1,5 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike ulja
50 gr sirovih oljuštenih semenki suncokreta


Priprema:


U posudu staviti 500 GR brašna, 1 kašičicu soli, 50 gr semenki suncokreta, 1,5 kesici praška za pecivo. Izmešati dodati oko 640 ml mlake vode. Zameniti testo da se ne lepi za ruke i posudu. Na zamešeno testo dodati 2 kašike ulja i dobro izraditi testo. Staviti na radnu površinu blago posutu brašnom podeliti na 4 dela. Oblikovati 4 pogačice staviti na pouljen pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta





























KRAFIN POGAČA

 





Potrebno je za testo:


2,5 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
50 ml ulja
1 jaje
1 belance
oko 550 gr brašna

Još:

100 gr omekšalog putera

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka


Priprema:


U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 1 kašiku suvog kvasca i 1 kašičicu šećera. Da stane 5 minuta, dodati 50 ml ulja, 1 jaje, 1 belance, 1 kašičicu soli i oko 550 gr brašna ( zavisi od veličine jaja)
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Na došlo testo izraditi podeliti na 2 dela. Jedan deo testa razvaljati veličine 20 x 60 cm. Premazati sa 50 gr omekšala putera i uviti u rolat. Rolat uzduž preseći nožem. Jedan deo uviti u puž preseče i deo da dodje okolo. Drugi deo rolata staviti oko prvog uvijenog testa. Ovako uvijenog staviti u kalup prečnika 20 cm prethodno obložen papirom.
Drugi deo testa na isti način razvaljati, premazati, iseći, saviti i staviti na prvi deo testa koji je stavljen u kalup.
Ostaviti da stane 30 minuta premazati sa 1 žumancetom umućenim sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka. Peći na 170 stepeni 45 - 50 minuta. Posle 30 minuta pečenja staviti papir po vrhu pogače da ne izgori.