петак, 21. новембар 2014.

Pivski gulaš







Potrebno je:

500 gr mesa
1 glavica crna luka
3-4 kašike ulja
3 čena bela luka
2 dcl soka od paradajza
5 dcl piva
1 kašičica crvene mlevene paprike u prahu
so
mleveni biber
1 kašičica majčine dušice
1 kašika vlašca
1 kašika palente


Priprema:

Meso iseći na kocke i na ulju pržiti 1 minut, dodati seckan crni i beli luk, pržiti još 1-2 minuta, pa dodati crvenu papriku u prahu, so, mleveni biber, majčinu dušicu, sok od paradajza i pivo.
Izmešati i na tihoj vatri kuvati 50 minuta.
Paziti kuvanjem da se tečnost suviše ne ukuva, po potrebi dodati malo tople vode.
Pet minuta  pri  kraju kuvanja dodati 1 kašiku palente, da nam je tečnost saftasta ne vodena.
Skinuti sa vatre i posuti sušenim vlašcem.


















Integralni hleb





Potrebno je:

300 gr integralnog pšeničnog brašna
100 gr belog  pšeničnog  brašna
4 kašike ovsenih mekinja
2 kašike  semenki suncokreta
2 kašike semenki lana
4 kašike ulja
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica soli
3 dcl vode

Za premazivanje hleba:

1 kašika ulja
2 kašike vode
1 kašičica integralnog pšeničnog brašna

Priprema:

U mlaku vodu staviti izdrobljeni kvasac i ostaviti da stane 5 minuta.
Izmešati integralno i pšenično brašno, ovsene mekinje, semenke  lana i suncokreta.
U odstajalu vodu sa kvascem dodati mešavinu brašna i semenki, dodati ulje i so. Zamesiti testo  i ostaviti da nadolazi 1 sat.
Testo kad nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom premesiti, napraviti veknu, staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Pomešati 1 kašiku ulja, 2 kašike vode, 1 kašičicu integralna pšenična brašna, premazati veknu i ostaviti da stoji 30 minuta.
Kad odstoji po vrhu na par mesta zarezati nožem i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.