среда, 7. јануар 2015.

Zimska čarolija torta




Sočna, kremasta torta.

Potrebno je:

Za tamne kore:

6 jaja
10 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike kakaoa
4 kašike brašna

Za svetlu koru:

3 belanceta
120 gr šećera
3 kašike brašna
25 gr šarenih mrvica

Za fil:

3 žumanceta
150 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pudinga od vanile
7 dcl mleka
250 gr putera ili margarina
200 gr šećera u prahu
1 kesica šlag krema u prahu

Za natapanje kora:

2,5 dcl mleka

Za ukrašavanje torte:

200 gr šlag krema
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti 3 belanca sa 5 kašika šećera, dodati 3 žumanca, 3 kašike mlevenih oraha, 1 kašiku kakaoa i 2 kašike brašna. Masu izmešati staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno obložen papirom.
Peći koru na 180 stepeni 15-20 minuta.
Ispeći još jednu ovakvu koru, tako da imamo 2 tamne kore.
Umutiti masu za svetlu koru. Umutiti 3 belanca sa 120 gr šećera, dodati 3 kašike brašna i 25 gr šarenih mrvica. Masu staviti u kalup prečnika 24 cm i peći na 180 stepeni 15- 20 minuta.
Fil:
Umutiti 3 žumanca sa 150 gr šećera, 2 pudinga od vanile, 2 dcl mleka. Masu staviti u 5 dcl vrela mleka i kuvati. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.
Umutiti 250 gr putera ili margarina sa 200 gr šećera u prahu i dodati u hladan fil  prethodno skuvan.
Umutiti jednu kesicu šlaga po upustvu na kesici i umešati u fil.
Filovati tortu: Tamna kora natopljena sa mlekom, fil, svetla kora natopljena mlekom, fil, tamna kora natopljena mlekom. Tortu po vrhu i okolo premazati preostalim filom.
Umutiti šlag i gaziranu vodu i ukrasiti tortu.

 Šarene mrvice pakovanje 25 gr.