уторак, 10. јун 2014.

Urmašice




Od svih načina na koje pravim urmašice, ove su mi najukusnije. Sačuvaju  oblik prilikom pečenja i nalivanja sirupa a i dobro uspevaju i onima koji nemaju  iskustva u kuvanju.Kao meru koristim čašu od jogurta ( čaša od 180 ml). Od ove količine testa izadje 34 urmašice. Ove urmašice su posne pa su idealne i za vreme posta.

Potrebno je:

2 čaše ulja
1 čaša piva
3 kašike kokosa
700 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo
jezgra oraha

Za sirup:

600 gr šećera
6 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

U posudu staviti ulje i pivo da se zagreje i baci jedan ključ. Skinuti sa vatre i dodati kokosovo brašno, glatko brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.




 Kad se ohladi testo podeliti na 2 dela. Jedan deo podeliti na 17 delova, i drugi deo na 17 delova.
Deliće testa razvaljati na dlanu staviti na rende, unutar testa jezgro oraha i napraviti urmašicu.





Urmašice redjati na pleh.





Peći na 200 stepeni 30 minuta, da dobiju svetlo braon boju.

U medjuvremenu napraviti sirup.
U posudu staviti šećer i vodu, kad provri kuvati 5 minuta. Pri kraju dodati kriške 1/2 limuna.
Pečene tople urmašice preliti toplim sirupom i ostaviti da upiju sirup i da se ohlade.





















Punjene zapečene palačinke





Potrebno je:

Za palačinke:

3 jaja
4 dcl mleka
1,5 dcl vode
1/2 dcl ulja
1/2 kašičice soli
250 gr brašna.

Za punjenje:

400 gr šampinjona
so, mleveni biber, origano
200 gr šunke
200 gr mozzarella sira

 Potrebno je još:

100 gr prezle
1 jaje

Priprema:

Umutiti testo  i ispeći palačinke.
Napraviti punjenje:
Šampinjone iseckati na listiće i pržiti ih na malo ulja dok ne ispari voda koju puste, dodati so, mleveni biber i kašiku origana.
Na jednu palačinku staviti šampinjone, preko listić šunke pa listić sira. Krajeve malo previti i uviti u rolnu. Rolnicu uvaljati u 1 umućeno jaje pa u prezlu. Staviti u pleh prethodno pouljen. Tako uraditi sa svim rolnicama.
Peći na 200 stepeni 20 -25 minuta don ne dobije svetlo braon boju.
Preliti palačinke sa kečapom ili kiselom pavlakom.