уторак, 24. март 2020.

Pita sa mesom i krompirom ( Šareni burek)








Za testo:

700 gr brašna
1 kašičica soli
oko 4 dcl mlake vode

Za punjenje:
1 glavica crnog luka
500 gr mlevenog mesa
2-3 rendana krompira
so, mleveni biber
oko 1,5 - 2 dcl ulja

Priprema:

Od sastojaka za testo zamesiti testo, izraditi i podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati veličine manjeg tanjira, premazati sa uljem sa obe strane staviti 1 na 2 pa staviti u posudu koliki je prečnik krugova testa. Prekriti providnom folijom i ostaviti da stoji 30-45 minuta. Za to vreme napraviti fil: Na malo ulja pržiti seckanu glavicu crnog luka, dodati mleveno meso i kad se isprži dodati rendani krompir, posoliti pobiberiti.
Jedan krug odstajalig testa staviti na radnu površinu tanko razvući rukama, pouljiti staviti punjenje i urolati sa jedne i druge strane staviti u puž pa na sredinu veće tepsije. Ostala 3 dela testa razvlači ti pouljiti staviti fil urolati i redjati okolo prvog dela testa savije og u puž. Peći pitu na 180 stepeni da dobije zlatno braon boju. Na kraju pečenja pitu preliti sa provrelom smesom od 1 dcl vode i 1 kašikom maslaca. Vratiti pitu u isključenju rernu još 5 minuta











Čokoladni kolač






Potrebno je:


1 jaje
120 gr šećera
1 vanilin šećer
1 dcl ulja
2 5 dcl mleka
4 kašike kakaoa
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
100 gr čokolade
300 gr zamrznutih višanja
1 kašika brašna

Za glszuru:
DŽEM od višanja
100 gr čokolade
3 kašike ulja


Priprema:


Umutiti jaje sa šećerom, vanilom, dodati ulje još malo mutiti pa dodati mleko i mešavinu brašna, kakaoa, praška za pecivo, sode bikarbone i soli. Dobro umutiti mikserom. Dodati 100 gr seckane čokolade, 300 gr zamrznutih višanja koje smo posuli sa 1 kašikom brašna izmešala da brašno obloži višnje. Sve izmešati varjačom i staviti u kalup 10x30 cm prethodno obložen papirom. Peći na 170 stepeni 45-50 minuta. Kolač dobro ohladiti premazati džemom od višanja i staviti glazuru od istopljene 100 gr čokolade i 3 kašike ulja. Dok se čokolada nije još stegla posuti seckanim orasima.