Lagana torta
Potrebno je:
750 gr bundeve
750 gr jabuka
200 gr šećera
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kesica vanilin šećera
4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
8 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
Za ukrašavanje:
1 kesica šlag krema
100 gr bundeve
1 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika gustina
Priprema:
Bundevu očistiti od semenki i kore, iseći na kocke.
Jabuke oguliti i iseći na kocke.
Pomešati kocke jabuka i bundeve, dodati vanilu, djumbir, cimet i izmešati.
Kalup ili dublju posudu za pečenje podmazati puterom i posuti 100 gr šećera, preko staviti pomešane kockice bundeve i jabuka i posuti sa 100 gr šećera.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Za to vreme umutiti smesu za koru. Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati jedno po jedno muteći 4 žumanca. Dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Masu izliti preko pečenih jabuka i peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
Pečeno staviti na tacnu da kora dodje dole a jabuke i bundeve gore, i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti da se kuva 7 dcl mleka i 5 kašika šećera. Umutiti 2 pudinga od vanile i 1 dcl mleka dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne prohladiti i toplo staviti preko sloja od bundeve i jabuka. Ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti 1 kesicu šlag krema prema upustvu na kesici i premazati preko torte.
Skuvati 100 gr bundeve isečene na kocke sa 1 kašičicom šećera i 1 dcl vode. Izblendirati dodati 1 kašiku gustina i skuvati da se zgusne, prohladiti da bude mlako, staviti u špric za šaranje torti i ukrasiti tortu.