Potrebno je:
1 litar mleka
400 gr šećera
3 kesice želatina ( 1 kesica od 10 gr)
200 gr šlag kreme u prahu
3 dcl vode
1 čaša kisele pavlake ( čaša od 180 gr)
300 gr malina
200 gr napolitanki sa lešnikom
100 gr pečena mlevena lešnika
Priprema:
Od 1 litra mleka uzeti 1,5 dl i stavit želatin da nabubri.
U preostalo mleko staviti 400 g šećera da vri dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati nabubreli želatin, mutiti žicom jedan minut dok se želatin ne istopi u vrelom mleku. Ostaviti da se ohladi.
Napolitanke samleti. Pečeni i oljušteni lešnik
samleti i pomešati sa mlevenom napolitankom.
Ohladjeno mleko staviti da stoji u zamrzivaču 20 minuta da se dobro ohladi.
Za to vreme
umutiti 200 g šlaga sa 3 dl vode, dodati kiselu pavlaku i mleko koje se
hladilo u zamrzivaču. Sve skupa dobro umutiti mikserom.
Smesu podeliti na 4 jednaka dela.
Uzeti kalup za tortu sa obručem prečnika 26 cm. Po dnu
kalupa posuti smesu od napolitanki i lešnika, staviti jedan deo bele smese, pa
posuti smesom od lešnika i napolitanki, pa staviti maline, pa deo fila,
pa napolitanka i lešnici, pa maline.
Tako uraditi sa preostalim
delovima bele smese i smese od napolitanki i malina. Po vrhu posuti smesu od mlevenih
napolitanki i lešnika.
Ostaviti tortu dobro da se rashladi pa seći.