Ćufte u paradajz sosu najčešće služim sa kuvanom palentom. Palentu kuvati po upustvu na kesici.
Potrebno je:
Za ćufte:
300 gr mlevenog mesa
1 krompir
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
3 kašike prezle
so
mleveni biber
Za sos:
1 kašika brašna
3 kašike ulja
4 dcl paradajz soka
4 dcl vode
1 kašičica šećera
so
seckani peršun
Priprema:
Krompir oguliti i najsitnije izrendati, dodati mleveno meso, 1 jaje, sitno seckan crni i beli luk, prezlu, so i mleveni biber. Dobro masu izraditi, praviti ćufta uvaljivati u brašno.
Pržiti ćufta na malo ulja sa svake strane.
Za to vreme na 3 kašike ulja pržiti 1 kašiku brašna, dodati vodu, paradajz sok, so, šećer, masa da provri i spustiti ćufte. Poklopiti i kuvati 40 minuta ( kuvati 20 minuta sa jedne strane, okrenuti ćufta na drugu stranu i još kuvati 20 minuta).
Gotove ćufte posuti seckanim peršunom.