субота, 2. септембар 2017.

Paradajz u sopstvenom soku





Odličan način ostavljanja paradajza za zimu. Za cele paradajze koristim paradajz šljivar ( to je manji duguljasti, čvrsti paradajz) a za mlevenje može i krupniji paradajz.


Potrebno je:

4 kg paradajz  šljivara
2 kg paradajza ( može i neki krupniji)
3 kašike soli
3 kašike šećera
21 zrno crnog bibera
28 listića svežeg bosiljka

Priprema:

Od ove količine dobijemo 7 tegli od 720 ml.
Paradajz šljivar oprati i na vrhu nožem zarezati krstić.
U posudu staviti 3 litra vode da vri. Rupičastom kašikom stavljati po par paradajza u vrelu vodu da stanu 30 -40 sekundi izvaditi ih pa potopiti u hladnu vodu da stanu 30 sekundi i ocediti ih od vode.
Tako uraditi sa svim paradajzima šjivarima. Kad se malo prohlade oguliti ih.
Paradajz količine 2 kilograma preliti sa toplom vodom ocediti od vode, oguliti i samleti u električnom secku ili mašini za meso.
Paradajz šljivar poredjati u oprane tegle prethodno sterilisane u rerni na 100 stepeni 30 minuta.
Izmedju paradajza staviti par listića bosiljka i po 3 zrna crnog bibera na svaku teglu. Paradajz ne redjati do vrha već 2 prsta manje od vrha.
U mleveni paradajz dodati šećer i so, kuvati dok ne nestane pene po vrhu 15-20  minuta. Vrelim kuvanim paradajzom preliti paradajz  u tegli, zatvoriti poklopcima i prevrnuti tegle na poklopac i ostaviti da se ohladi.
Sutradan tegle izvrnuti i složiti u ostavu.
Ako nemamo adekvatnu ostavu za odlaganje zimnice, možemo tegle pasterizovati. Kada tegle nalijemo sa vrelim paradajz sokom zatvoriti ne prevrtati na poklopac već poredjati u neki pleh staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni i grejati  45  minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle da se ohlade u joj, pa ostaviti u ostavu.


















Liker od malina i crnih ribizli






Potrebno je:

500 gr crnih ribizli
700 gr maline
1,5 litar v
ode1 kg  šećera
2 limuna
1 litar domaće rakije
1 kesica vanilin šećera
1 rolnica cimeta


Priprema:

Voće oprati pod mlazom vode i dobro ocediti.
U posudu staviti vodu i šećer da se kuva 5 minuta od kad provri. Skinuti sa vatre i dodati sok od 2 limuna, vanilin šećer i rolnicu cimeta. Ohladiti da bude mlako.
U veću teglu staviti voće preliti sa ohladjenim sirupom i 1 litrom rakije.
Izmešati poklopiti poklopcem i ostaviti da stoji 30 dana.
Procediti i staviti u staklene flaše.























Piletina sa leblebijama





Potrebno je:

500 gr belog pilećeg mesa
200 gr leblebija
2 veće glavice crnog luka
1/2 veće žute paprike
4-5 čena belog luka
3 dcl soka od paradajza
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
so, mleveni biber


Priprema:


Leblebije oprati naliti sa hladnom vodom da ogreznu i ostaviti da stoje preko noći. Sutradan vodu odliti dodati novu vodu i kuvati poklopljeno oko 1 sat dok ne omekšaju.
Meso iseći na kockice posoliti i pobiberiti.
Na ulju pržiti kockice mesa 10-ak minuta, dodati seckan crni luk, seckanu papriku na kockice i pržiti još par minuta. Dodati origano, bosiljak, seckan beli luk i sok od paradajza.
Izmešati poklopiti i kuvati na tihoj vatri 30 minuta. Dodati kuvane ocedjene leblebije poklopiti i kuvati još 10-15 minuta.
Po potrebi još dosoliti i posuti seckanim peršunom.