субота, 7. фебруар 2015.

Brze rolnice sa heljdinim brašnom




Potrebno je:

300 gr sira ( feta ili sitni sir)
2 jaja
8 kašika ulja
8 kašika mleka
1 kašiča soli
100 gr heljdina brašna
300 gr pšenična brašna
2 kesice praška za pecivo

Za premazivanje rolnica:

1 kašika mleka
1 kašika ulja
rendanog mozzarella sira

Za punjenje:
šunka

Priprema:

U mutiti 300 gr sira sa 2 jaja, dodati ulje, mleko, so prašak za pecivo i pšenično i heljdino brašno.
Zamesiti testo koje je mekanije ali se ne lepi za ruke. Podeliti na 2 dela, oba dela razvaljati na radnoj površini posutoj brašnom veličine 28 x 18 cm. Iseći na kvadrate veličine 6x7 cm. Na svaki kvadrat staviti parče šunke i uviti u rolnu koju staviti na pleh obložen papirom. Tako uraditi sa svim kvadratićima testa. Izadje 24 rolnice.
Rolnice premazati sa pomešanim uljem i mlekom i posuti rendanim sirom.
Peći na 180 stepeni 20-25 minuta.







Liker od limuna




Potrebno je:

1/2 kg limuna
1/2 litra domaće rakije ili votke
200 gr šećera
100 gr meda
1 kesica  vanilin šećera
3 dcl vode

Za potapanje limuna:
250 ml vode
125 ml sirćeta
1 kašika sode bikarbone

Priprema:

U mešavinu  250ml vode. 125 ml sirćeta, 1 kašiku sode bikarbone potopiti limun i da stoji 1 sat.  ( tako će mo ukloniti vosak sa kore i hemikalije od prskanja)
Limun oprati i oguliti koricu bez belog dela.
Koricu staviti u staklenu teglu, preliti sa  1/2 litra rakije.
U posudu staviti šećer, vanilu i vodu, kuvati od kad provri 1 minut, prohladiti malo pa dodati med. Mešati da se med istopi i staviti u teglu sa koricom i rakijom, dobro izmešati poklopiti i ostaviti da stoji 7 dana.
Procediti i staviti u staklenu flašu.