субота, 4. децембар 2021.

SOČNA PITA SA JABUKAMA OD DOMAĆIH KORA

 




Potrebno za testo:

500 gr brašna TIP 400 meko
1 jaje
4 kašike ulja
prstohvat soli
2,5 dcl mlake vode
1/2 praška za pecivo

Za fil:
1 kg rendanih jabuka
5 kašika šećera
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
2 kesice vanile
1 puding od vanile
8 kašika vode

Za premazivanje testa:

100 gr putera
1 dcl ulja

Za sirup:

400 gr šećera
3 dcl vode

Priprema:

U posudu staviti 500 gr brašna, prstohvat brašna i prašak za pecivo. Izmešati 1 jaje, 4 kašike ulja i 2,5 dcl mlake vode. Dodati u brašno, zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Dobro izraditi i podeliti na 4 dela. Oblikovati loptice, pokriti providnom folijom i da stane 15-20 minuta.
Napraviti fil: u posudu staviti 1 kg rendanih jabuka prethodno oguljenih. Dodati 5 kašika šećera. Kuvati dok se šećer ne istopi, pa dodati cimet, djumbir i vanilu. Izmešati 1 puding od vanile sa 8 kašika šećera, dodati u jabuke u kratko prokuvati i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 100 gr putera i dodati mu 1 dcl ulja.
Napraviti sirup: U posudu staviti 400 gr šećera i 3 dcl vode. Kuvati od kad provri 2-3 minuta i ostaviti da se ohladi.
Uzeti 1 lopticu testa valjati oklagijom blago posipati brašnom. Valjati da testo bde tanko prečnik oko 50 cm. Premazati mešavinom putera i ulja, sa svih strana previti da se dobije kvadrat veličine 35x35 cm. Na kraj staviti 1/4 fila od jabuka i uviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i rolnu blago pritisnuti. Tako uraditi i sa preostale 3 loptice testa. Rolne premazati preostalim puterom i uljem iseći na kocke i peći na 180 stepeni 40-45 minuta. Toplu pitu preliti hladnim sirupom i ostaviti da sirup upije i da se pita dobro ohladi.















































Нема коментара :

Постави коментар