недеља, 7. септембар 2014.

Kompot od tikvica





Ovaj jako interesantan kompot, kad se jede podseća na ananas. Tikvice možemo seći na kolutiće ili kockice. Ja sam sekla na kolutiće da baš liči na ananas, i koristim ovaj kompot pri pravljenju torti a i za jelo. Ovo je osnovna mera, za veću količinu povećavamo meru sastojaka.

Potrebno je:

1 kg tikvica
1 dcl vinska sirćeta sa 6% sirćetne kiseline
1/2 dcl vode
6 dcl vode
300 gr šećera
1/2 kesice vanilin šećera
1 kašičica  ekstrata od ananasa
4 kašike soka od limuna

Priprema:

Tikvice ( koristim malo veće, zrelije ne baš dosta mlade), oguliti iseći na kolutiće 1/ 2 cm debljine ( može i na kockice). Svakom kolutiću modlom iseći sredinu.




Isečene tikvice staviti u posudu i preliti sa mešavinom 1 dcl vinska sirćeta i 1/2 dcl vode. Povremeno izmešati i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan tikvice ocediti dodati vode da prekrije tikvice i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Ocediti od vode preliti i oprati  hladnom vodom i dobro ocediti.
U posudu staviti 6 dcl vode, 300 gr šećera, vanilu kuvati da se šećer istopi, dodati kolutiće tikvica i kuvati 15 minuta.
Pri kraju kuvanja dodati sok od limuna i tečnog ekstrata od ananasa. Toplo pakovati u tegle.
Staviti tikvice u tegle, koje smo  sterilisali u rerni na 100 stepeni 30 minuta. Kad stavimo tikvice preliti sa tečnosti iz tikvica, dobro zatvoriti metalnim zatvaračem i okrenuti tegle na zatvarač da se ohlade.











Liker od drenjina





Dren je samoniklo razgranato drvo u obliku grma. Plodovi su sitne, duguljaste bobice oporog ukusa, Srazrevaju od jula do sredine oktobra što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine. Kada sazru, postanu tamnocrvene boje  i omekšaju, slatko-kiselog su ukusa  i jedu se kao sveže ukusno voće. 
Imaju dosta vitamina  C (čak dvostruko više od pomorandže), tanina i pektina.
Tanini i pektini povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva, pa su drenjine odličan lek protiv proliva i drugih oboljenja organa za varenje. Od plodova ali i od kore drena pripremaju se čajevi i drugi lekoviti preparati za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijareje, šećerne bolesti i za zaceljivanje rana.
Od zrelih plodova drena pravi se slatko, kompot, džem, liker  i sok.

Svake godine kada plodovi  drenjine sazru, pravim ovaj liker koji je jako ukusan i ima lepu crvenu boju.
Ovo je osnovna mera, ako želimo veću količinu povećavamo sastojke.

Potrebno  je:

500 gr drenjina
1 litar vode
500 gr šećera
4 dcl domaće rakije
1 dcl ruma

Priprema:

Drenjine oprati, staviti u posudu, dodati vodu i kuvati 30 minuta.
Dok je još toplo masu ispasirati.





U ispasiranu masu dodati 500 gr šećera i kuvati dok se šećer istopi.Skinuti sa vatre i ukloniti penu po vrhu.
U mlako dodati 4 dcl domaće rakije ( koristim rakiju od jabuka) i 1 dcl ruma. Izmešati i pakovati u flaše.