Ovaj jako interesantan kompot, kad se jede podseća na ananas. Tikvice možemo seći na kolutiće ili kockice. Ja sam sekla na kolutiće da baš liči na ananas, i koristim ovaj kompot pri pravljenju torti a i za jelo. Ovo je osnovna mera, za veću količinu povećavamo meru sastojaka.
Potrebno je:
1 kg tikvica
1 dcl vinska sirćeta sa 6% sirćetne kiseline
1/2 dcl vode
6 dcl vode
300 gr šećera
1/2 kesice vanilin šećera
1 kašičica ekstrata od ananasa
4 kašike soka od limuna
Priprema:
Tikvice ( koristim malo veće, zrelije ne baš dosta mlade), oguliti iseći na kolutiće 1/ 2 cm debljine ( može i na kockice). Svakom kolutiću modlom iseći sredinu.
Isečene tikvice staviti u posudu i preliti sa mešavinom 1 dcl vinska sirćeta i 1/2 dcl vode. Povremeno izmešati i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan tikvice ocediti dodati vode da prekrije tikvice i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Ocediti od vode preliti i oprati hladnom vodom i dobro ocediti.
U posudu staviti 6 dcl vode, 300 gr šećera, vanilu kuvati da se šećer istopi, dodati kolutiće tikvica i kuvati 15 minuta.
Pri kraju kuvanja dodati sok od limuna i tečnog ekstrata od ananasa. Toplo pakovati u tegle.
Staviti tikvice u tegle, koje smo sterilisali u rerni na 100 stepeni 30 minuta. Kad stavimo tikvice preliti sa tečnosti iz tikvica, dobro zatvoriti metalnim zatvaračem i okrenuti tegle na zatvarač da se ohlade.