четвртак, 24. март 2016.

Piletina sa prazilukom i djumbirom ( Hrono recept)





Potrebno je:

300 gr belog pilećeg mesa
1 struk praziluka
1 kašika ulja od koštica groždja
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
koren djumbira dužine 1 cm
2 prstohvata tucane paprike
seckani peršun

Priprema:

Meso iseckati na kockice posoliti i pobiberiti i utrljati sitno rendan oguljen koren djumbira.
Na ulju pržiti meso sa svih strana da porumeni, dodati praziluk seckan na kolutiće.
Pržiti skupa dok praziluk ne omekša. Po potrebi još malo posoliti i dodati tucanu papriku i posuti seckanim peršunom.
Služiti uz pire od spanaća.

PIRE OD SPANAĆA

500 gr spanaća, 1/2 glavice oguljenog  crnog  luka isečenog  na veće kocke, 2 struka svežeg peršuna staviti u kipuću vodu i kuvati dok ne omekša ( oko 3-4 minuta). ocediti od vode, dodati 1 kašičicu maslinovog  ulja, 2-3 čena belog luka, so i štapnim mikserom izblendirati.























Ražani hleb ( Hrono recept)





Potrebno je:

250 gr ražanog brašna
200 gr ovsenog brašna
50 gr heljdinog brašna
2  kašike rastopljene masti
4 dcl vode
1 kašika mlevenog lana
1 kašika mlevenog susama
1 kašika mlevenog suncokreta
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika soka od limuna

Priprema:

U posudu staviti ražano, ovseno, heljdino brašno, mleveni lan, suncokret, susam i so.
Izmešati sastojke,  dodati 4 dcl mlake vode i 2 kašike rastopljene masti. Dobro izmešati, pokriti posudu sa poklopcem i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan dodati u testo prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sok od limuna. Dobro izmešati ( ja mešam sa mikserom i to spiralnim mutilicama).
Testo satviti u kalup veličine 24x9 cm, prethodno obložen papirom ( ili kao kod mene podmazan sa uljem jer se testo ne lepi za kalup).
Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Dobro ohladiti pa seći.