понедељак, 17. октобар 2022.

BEZE ROLAT SA KUPINAMA

 




Potrebno je:

Za koricu:

6 belanaca
300 gr šećera
1 kašika sirćeta
2 kašike gustina

Za fil:

180 gr šlaga u prahu
200 ml mleka
300 gr kisele pavlake
300 gr kupina


Priprema:


Umutiti 6 belanaca, dodati 300 gr šećera, dodavati kašiku po kašiku šećera muteći.
Dodati 1 kašiku sirćeta i mititi još par minuta. Na kraju dodati 2 kašike gustina i umutiti.
Masu staviti u kalup veličine 32x38 cm, prethodno obložen papirom.
Rernu ugrejati na 130 stepeni staviti kalup sa belancima i sušiti 45 minuta.
Umutiti šlag sa 200 ml mleka, dodati 300 gr kisele pavlake i sve skupa umutiti.
Pečenu koru prevrnuti na radnu površinu na papir za pečenje.
Skinuti papir na koji se kora srušila, premazati filom ( malu količini fila ostaviti za ukrašavanje rolata), poredjati kupine malo odvajati jednu od druge.
Pomoću papira koji je ispod korice kraćom stranom uviti u rolat. Prebaciti na tacnu i ukrasiti filom i kupinama.






























SALATA OD TIKVICA ZA ZIMU

 




Od ove količine IZADJE 4 tegle od 750 ml.

Potrebno je:

3 kg tikvica
100 gr svežeg peršuna
100 gr belog luka

Za marinadu:

750 ml vode
300 gr šećera
75 gr soli
12 kašika sirćeta 9%
3 dcl ulja
1 kašičica bibera u zrnu

Priprema:

Tikvice oprati i iseći na kolutiće. Tikvice koristim domaće i ne gulim ih. Dodati 100 gr seckanog peršuna i 100 gr oguljenog belog luka. Beli luk potisnuti na spravicu za beli luk. Sve dobro izmešati.
U posudu staviti 750 ml vode, 3 dcl ula, 300 gr šećera, 75 gr soli, 12 kašika sirćeta i 1 kašičicu crnog bibera u zrnu.
Kuvati smesu da provri vrućim preliti tikvice. Izmešati i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan tikvice staviti u tegle. Kad tegle napunimo sa tikvicama preliti ih sa tečnosti u kojoj su stajale.
Zatvoriti tegle staviti u posudu, naliti vodom 2 cm ispod ruba tegle. Kuvati od kad provri 20 minuta. Isključiti šporet i ostaviti tegle da se ohlade u vodi.




















BRZE SOČNE KOCKE SA ORASIMA

 





Potrebno je:

4 jaja
150 gr šećera
1 vanila
1,5 dcl ulja
2 dcl jogurta
150 gr mlevenih oraha
10 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za sirup:

200 gr šećera
3 dcl vode
1 kašika soka od limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, vanilom, dodati ulje. Umutiti i dodati jogurt, mešavinu mlevenih oraha, brašna k praška za pecivo. Masu umutiti i staviti u podmazan kalup veličine 20x30 cm.
Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti 200 gr šećera, 3 dcl vode. Kuvati od kad provri 3 do 4 minuta. Na kraju dodati 1 kašiku soka od limuna. Toplim sirupom preliti pečen kolač. Kad upije sirup posuti mlevenim orasima.

















PLAZMA KOCKE SA MALINAMA

 





Potrebno je:

4 jaja 

4 kašike šećera 

50 ml ulja 

3 kašike brašna 

2 kašike kakao praha 

1/2 praška za pecivo 

200 ml mleka

200 ml slatke pavlake 

400 gr kisele pavlake 

200 gr šećera u prahu 

300 gr mlevene plazme 

200 gr šlag kreme u prahu

200 ml hladnog mleka

300 gr malina

Priptema:

Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati 50 ml ulja, 3 kašike brašna, 2 kašike kakaoa, 1/2 kesice praška za pecivo. Na kraju dodati umućena 4 belanca. Pažljivo umutiti sa varjačom i staviti u podmazan kalup veličine 20x30 cm.
Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pečenu koru toplu preliti sa 200 ml mleka.
Umutiti 200 ml slatke pavlake dodati 200 gr šećera u prahu, 400 gr kisele pavlake. Umutiti dodati 300 gr mlevene plazme. Sve dobro umutiti i premazati pečenu hladnu koru.
Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka, dodati 300 gr malina. Dobro umutiti mikserom. Premazati preko fila od plazme.ukrasiti kolač sa malinama.





































ŠTANGLICE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA

 




Potrebno je:


1 pakovanje gotovih medenih korica (u pakovanju 4 korice)
30 komada čajnih kolutića

Za fil:

1 litar mleka
100 gr šećera
3 pudinga od vanile
250 gr putera ili margarina
250 gr šećera u prahu
250 gr čokolade
250 gr mlevenih oraha

Za premaz štanglica:

1 dcl mleka
1 kašika šećera
25 gr putera ili margarina
100 gr čokolade
150 gr mlevenog keksa

Priprema:

U posudu staviti da se kuva 8 dcl mleka i 100 gr šećera. Izmešati 3 pudinga od vanile sa 2 dcl hladnog mleka, dodati u kuvano mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 250 gr putera ili margarina sa 250 gr šećera u prahu, dodati hladan kuvan puding i sve dobro umutiti.
Fil podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 250 gr mlevenih oraha a u drugi deo 250 gr istopljene čokolade.
FIL od mlevenih oraha podeliti na 2 dela. Filovati kolač.
Na tacnu staviti 1 medenu koricu preko staviti 1/2 fila od oraha, preko staviti 2 medenu koricu. Preko 2 medene korice staviti 1/2 čokoladnog fila, preko poredjati čajne kolutiće (ne potapati ih ni u kakvu tečnost), preko kolutići premazati 2 deo čokoladnog fila. Preko staviti 3 medenu koricu pa 2/2 fila od oraha, pa na vrhu 4 medena korica.
U posudu staviti da provri 1 dcl mleka, 1 kašika šećera, dodati da se istopi 100 gr čokolade i 25 gr putera ili margarina. Skinuti sa vatre i dodati 150 gr mlevenog keksa. Toplim premazati kolač i posuti mlevenim orasima. Ostaviti preko noći u frižideru da omekšaju korice i čajni kolutići pa seći štanglice














































ŠEHEREZADA TORTA

 




Potrebno je:

600 gr turskog keksa


Za prvi fil:

1,5 litar mleka

250 gr šećera

5 pudinga sa ukusom karamela

250 gr putera ili margarina


Za drugi fil:

250 gr šlag krema u prahu

4 dcl mleka


Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu

3 dcl gazirane vode


Priprema:

U posudu staviti da se kuva 1 litar mleka i 250 gr šećera. Umutiti 5 pudinga sa ukusom karamela i 5 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 250 gr umućeno putera ili margarina.

Drugi fil:

Umutiti 250 gr šlaga sa 4 dcl hladnog mleka. Filovati.

Oba fila podeliti na 4 dela. Torta ima 4 reda keksa i 4 sloja fila.

Na tacnu staviti red keksa 5 x 5 komada (keks ne potapati ni u kakvu tečnost). Preko keksa staviti sloj prvog fila pa sloj drugog fila. Tako filovati dok ima keksa i fila. Zadnji red je red keksa.

Kad se torta filuje ostaviti da se dobro rashladi pa ukrasiti sa umućenim 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode.













SVILENA TORTA




Potrebno je:

Za koru:


7 belanaca

300gr šećera

1 kašika soka od limuna


Za fil:


7 žumanaca

14 kašika šećera

2 kesice pudinga od vanile

7dcl mleka

250gr putera ili margarina

200 gr čokolade

200gr pečenog mlevenog lešnika


Za ukrašavanje:


200gr šlaga u prahu

3 dcl gazirane vode


Priprema:

Umutiti 7 belanaca sa 300 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna.

Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno obložen papirom za pečenje.

Rernu zagrejati na 200 stepeni staviti pleh sa belancima, smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti 2 sata. Isključiti rernu i koru ostaviti u isključeno rerni da se ohladi.

U posudu staviti 5 dcl mleka da se greje. Umutiti 7 žumanca sa 14 kašika šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 2 dcl mleka. Masu dodati u zagrejano mleko i kuvati dok se ne ohladi. U hladan fil dodati umućen puter od 250 gr. Fil podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 200 gr pečenih mlevenih lešnika, u drugi deo dodati 200 gr istopljene čokolade.

Filovati tortu. Kora, fil sa lešnicima, fil sa čokoladom.

Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gaziranom vodom pa ukrasiti tortu.