понедељак, 17. октобар 2022.
BEZE ROLAT SA KUPINAMA
SALATA OD TIKVICA ZA ZIMU
BRZE SOČNE KOCKE SA ORASIMA
PLAZMA KOCKE SA MALINAMA
ŠTANGLICE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA
ŠEHEREZADA TORTA
Potrebno je:
600 gr turskog keksa
Za prvi fil:
1,5 litar mleka
250 gr šećera
5 pudinga sa ukusom karamela
250 gr putera ili margarina
Za drugi fil:
250 gr šlag krema u prahu
4 dcl mleka
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
Priprema:
U posudu staviti da se kuva 1 litar mleka i 250 gr šećera. Umutiti 5 pudinga sa ukusom karamela i 5 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 250 gr umućeno putera ili margarina.
Drugi fil:
Umutiti 250 gr šlaga sa 4 dcl hladnog mleka. Filovati.
Oba fila podeliti na 4 dela. Torta ima 4 reda keksa i 4 sloja fila.
Na tacnu staviti red keksa 5 x 5 komada (keks ne potapati ni u kakvu tečnost). Preko keksa staviti sloj prvog fila pa sloj drugog fila. Tako filovati dok ima keksa i fila. Zadnji red je red keksa.
Kad se torta filuje ostaviti da se dobro rashladi pa ukrasiti sa umućenim 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode.
SVILENA TORTA
Potrebno je:
Za koru:
7 belanaca
300gr šećera
1 kašika soka od limuna
Za fil:
7 žumanaca
14 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
7dcl mleka
250gr putera ili margarina
200 gr čokolade
200gr pečenog mlevenog lešnika
Za ukrašavanje:
200gr šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode
Priprema:
Umutiti 7 belanaca sa 300 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna.
Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno obložen papirom za pečenje.
Rernu zagrejati na 200 stepeni staviti pleh sa belancima, smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti 2 sata. Isključiti rernu i koru ostaviti u isključeno rerni da se ohladi.
U posudu staviti 5 dcl mleka da se greje. Umutiti 7 žumanca sa 14 kašika šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 2 dcl mleka. Masu dodati u zagrejano mleko i kuvati dok se ne ohladi. U hladan fil dodati umućen puter od 250 gr. Fil podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 200 gr pečenih mlevenih lešnika, u drugi deo dodati 200 gr istopljene čokolade.
Filovati tortu. Kora, fil sa lešnicima, fil sa čokoladom.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gaziranom vodom pa ukrasiti tortu.