уторак, 18. септембар 2018.

Džem od kupina




Ovaj džem je bez koštica ne volim koštice u džemu.


Potrebno je:


5 kg kupina
2 kg šećera
5 zrna karanfilića
2 kesice limuntusa
2 kesice vanilin šećera.


Priprema:


Kupine oprati pod mlazom hladne vode i ocediti,   izblendirati, dodati zrna klinliča koje smo izmrvili čekićem za meso, staviti posudu na vatru i kuvati od kad proključa 5 minuta.
Toplo ispasirati na ručnu pasirku ili već nešto drugo što imate.
Dodati u pasiranu masu šećer i limuntus. Kuvati do željen gustine, u početku redje mešati pred kraj češće. Pred kraj kuvanja dodati i vanilin šećer.
Kuvan džem staviti u zagrejane tegle, zatvoriti i prekriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi
























































Kašasti sok







Za ovaj sok možemo kombinovati razne vrste voća jabuke, kruške, breskve kajsije i od povrća šargarepa i bundeva. Ovaj put sam pravila od jabuke, kruške i šargarepe.



Potrebno je:

1 kg jabuka
1 kg krušaka
1 kg šargarepe
1 kg šećera
2 kesice limuntusa


Priprema:



Jabuke, kruške i šargarepu oguliti i iseći. Jabuke i kruške staviti u posudu naliti vodom da ogreznu i kuvati.
Posebno šargarepu kuvati jer se duže kuva. Isto naliti vodom da ogrezne i kuvati.
Kuvano povrće izblendirati. Izmeriti izblendiranu masu od povrća i dodati vode da bude ukupno 10 litara. Dodati šećer ( može i manje zavisi od vrste krušaka i jabuka koliko su slatke), limuntus i kuvati 5 minuta. Za vreme kuvanja skidati penu.
Kuvani sok staviti u zagrejane flaše, zatvoriti prekriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi.