уторак, 3. септембар 2019.

Torta sa piškotama i višnjama







Potrebno je:


2 pakovanja piškota (1 pakovanje od 105 gr)
700 gr višanja
8 kašika šećera
400 ml slatke pavlake
400 gr kisele pavlake
50 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
1 želatin od 10 gr


Priprema:


U 700 gr višanj staviti 8 kašika šećera, kuvati dok se šećer ne istopi i višnje dobro ocediti od soka. Sok će mo koristiti za natapanje piškota i za pravljenje preliva na torti. Umutiti 400 ml slatke pavlake sa 50 gr šećera u prahu, dodati 400 gr kisele pavlake. Dobro umutiti i od mase odvojiti 2/3 (1/3 mase ostaje bela) dodati 100 gr otopljebe čokolade i 150 gr ocedjenih višanja. Na tacnu staviti piškote natopljene u sok od višanja ( 105 gr piškota), preko staviti 1/2 fila sa čokoladom, pa ceo beli fil ( izdvojena 1/3), opet red piškota ( pakovanje od 105 gr) natopljene u sok od višanja, pa preko 2/2 čokoladnog fila. Ostaviti da se torta ohladi dok ne napravimo preliv. U posudu 1 kesicu želatin preliti sa 5 kašika vode i ostaviti da nabubri. U posudu staviti 200 gr višanja, preostali sok od natapanje piškota. Mase da bude 400 gr ako nema doliti vode. Staviti da proključa, dodati nabubreo želatin i dobro izmešati da se želatin istopi. Ostaviti da se ohladi i stegne ne do kraja pa preliti tortu.




























Liker od aronije







Potrebno je:


400 gr aronije
4 zrna karanfilića
1/2 votke ili domaće rakije
200 gr šećera 
1 dcl vode


Priprema:

U staklenu teglu staviti mlevenu aroniju, karanfilić i votku. Zatvoriti i da stoji 30 dana. Šećer i vodu kuvati samo da se šećer istopi ohladiti i dodati u aroniju. Ostaviti poklopljeno da stoji još 15 dana. Procediti i staviti u flašu.

























Uvrnuti štapići sa kečapom i susamom






Potrebno je:


Potrebno za testo:

2,5 dcl tečnosti ( pola vode pola mleka),
1 kašičica šećera,
1 kašika suvog kvasca,
1 dcl ulja,
1 kašičica soli,
1 jaje,
550 gr brašna

Za premazivanje:

50 gr istopljenog margarina, kečap, susam i origano


Priprema:


U 2,5 dcl mlake tečnosti (pola voda pola mleko) dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati ulje, jaje i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje tanko razvaljati, premazati istopljenim margarinom saviti kao knjigu i ostaviti da stane 30 minuta. Razvaljati u ploču veličine 35 x 40 cm, premazati istopljenim margarinom posuti susamom, prevrnuti testo i sa druge strane premazati kečapom posuti origanom, iseći trake širine 2 cm. Trake iseći preko pola uviti svaku u spiralu redjati u pleh obložen papirom. Da stanu 20 minuta i peći na 180 stepeni oko 25 minuta.