недеља, 1. јануар 2017.

Sočne kokos loptice





Jako ukusne loptice ko voli kokos.


Potrebno je:

125 gr putera
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1 kesica vanilin šećera
1 čaša ulja
1 jaje
25 gr kakaoa
1 čaša kokosa
1 kesica praška za pecivo
450 gr brašna

Punjenje:

1 belance
1/2 čaše šećera
1 čaša kokosa

Za prelivanje:

1 čaša šećera
1,5 čaša mleka

Za uvaljivanje loptica:

kokos

Priprema:

Umutiti puter sa šećerom, vanilin šećerom dodati 1 jaje mutiti, dodati ulje , mutiti da bude penasto pa dodati kakao, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti i ostaviti da stane 30 minuta.
Napraviti punjenje. Umutiti 1 belance sa 1/2 čaše šećera, dodati 1 čašu kokosa.
U posudu staviti 1 čašu šećera i 1,5 čašu mleka kuvati samo da se šećer istopi i ostaviti da se ohladi
Odstajalo testo podeliti na 36 delova. Od svakog dela napraviti lopticu prstom napraviti udubljenje u koje staviti 1 kašičicu punjenja. Opet oblikovati lopticu staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni  15-20 minuta.
Pečene loptice tople preliti sa hladnim sirupom od mleka i šećera, ostaviti 5 minuta da upiju sirup pa uvaljati svaku lopticu u kokos.
Dobro da se ohlade pa koristiti jer su tople dosta prhke.





























Aspik sa šunkom








Odlično kao predjelo

Potrebno je:

1,200 ml vode
2 juneće kocke za supu
7 kesica želatina ( 70 gr)
400 gr šunke ( oko 16 listova šunke)
3 jaja
10 zelenih maslina
2 šargarepe
1/2 kašičice tucane crvene paprike

Priprema:

Jaja i šargarepu skuvati.
U 2 dck hladne vode staviti 7 kesica želatina da nabubri.
U posudu staviti 1 litar vode i 2 kocke za supu i kuvati da provri.
Skinuti sa vatre i dodati nabubreli želatin, mešati jedan minut da se želatin rastvori.
U posudu veličine 17x27 cm poredjati u 2 reda listiće šunke uvijene u trubicu.
Izmedju trubica šunke staviti kockice šargarepe i 1 kuvanog jajeta i 10 maslina sečenih na kolutiće.
Sve preliti pažljivo sa vodom i želatinom, jednu kutlaču ostaviti za prelivanje posle ukrašavanja.
Ukrašavanje aspika.
Od 2 kuvana belanceta seći listiće za ružice a od žumanceta ukrasiti sredinu cvetića. Na kraju preliti sa ostavljenom 1 kutlačom smese od vode i želatina.