петак, 31. јул 2020.

Cigaret baklava






Potrebno je:


500 gr kora za baklavu


Za premazivanje kora:


1,5 dcl gazirane vode
1,5 dcl ulja
Još 1 dcl ulja


Za fil:


150 gr mlevenog keksa
150 gr mlevenih oraha
5 kašika griza
1 kesica vanilin šećera
oko 1, 5 dcl gazirane vode

Za sirup:


700 gr šećera
5 dcl vode
1/2 limuna


Priprema:


Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri oko 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Za fil skupa izmešati mlevene orahe, mleveni keks i griz. Dodati gazirane vodu toliko da se smesa sjedini.
U pakovanju kora kod mene ima 20 komada. Za 1 rolnicu nam je potrebno 2 kore tako da nam izadje 10 rolnica. Fil podeliti na 10 delova. Uzeti 1 koru premazati mešavinom ulja i gazirane vode preko staviti 2 koru premazati uljem i gaziranom vodom. Na kraju kora staviti fil izvaljan u prutić i sve urolati. Tako napraviti ostale rolnice. Rolnice na kraju iseći dužine 5 cm. Zagrejati 1 dcl ulja preliti baklavu i peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju oko 30 minuta. Toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.




























































Punjene pivarice






Potrebno je:


4 dcl ulja
3 dcl piva
100 gr griza
700 gr brašna
1 prašak za pecivo

Za punjenje:


5 kašika džema po želji
3-4 kašike mlevenih oraha


Za sirup:


600 gr šećera
5 dcl vode
1/2 limuna

Po potrebi mleveni orasi


Priprema:


U posudu staviti ulje, pivo, dodati griz, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane 20 minuta.
Napraviti punjenje. U posudu izmešati džem i mlevene orahe, toliko oraha da masa bude gusta.
Testo podeliti od 36 - 40 kuglica. Svaku kuglicu pritisnuti na rende staviti 1/2 kašičice punjenja spojiti krajeve da je unutra punjenje. Oblikovati kao urmašice. Staviti kolačiće u pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Dok se peku skuvati sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3-4 minuta.
Pred kraj dodati sok od 1/2 limuna. Pečene tople pivarice preliti kuvanim sirupom i ostaviti da upiju sirup. Kad upiju sirup svaku pivarice uvaljati u mlevene orahe.









































Baklava rolnice sa višnjama i čokoladom






Potrebno je:


500 gr kora za baklavu

Za premazivanje kora:

2 dcl ulja
2 dcl gazirane vode


Za fil:

800 gr višanja (koristim zamrznute)
200 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa
5 kašika griza
1 kašičica praška za pevivo
100 gr sitno rendane čokolade


Za sirup:

700 gr šećera
9 dcl vode
1/2 limuna


Priprema:


Skuvati sirup.
U posudu staviti 700 gr šećera, 9 dcl vode. Kuvati od kad provri 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Ostaviti sirup da se ohladi.
Višnje odmrznut ne do kraja, dodati mlevene orahe, mleveni keks, griz, prašak za pecivo i rendanu čokoladu. Masu izmešati da stane 5 minuta da sastojci upiju tečnost od višanja.
U pakovanju kora ima 18 korica. Za jednu rolnicu potrebno je 3 korice tako da ćemo dobiti 6 rolnica.
Uzeti 1 koru premazati četkom mešavinom ulja i gazirane vode, preko staviti drugu koru premazati mešavinom, pa treću koru premazati mešavinom i na kraju kora staviti 1/6 fila. Urolati kore i rolnicu staviti na podmazan pleh. Tako uraditi i sa preostalim korama i filom. Dobijemo 6 rolnica koje isečemo na komade od 4,5 cm. Premazati sa mešavinom ulja i gazirane vode. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.


















































Sočne rolnice sa jabukama







Potrebno je:

Potrebno je:

Za testo:

500 gr brašna
1 jaje
1 šoljica ( šoljica od 1 dcl) ulja
1 šoljica jogurta
1 šoljica gazirane vode
1/2 kesice praška za pecivo


Za valjanje testa:

200 gr gustina


Za premazivanje testa:

1 dcl ulja


Za punjenje:

1 kg jabuka
5 kašika šećera
1 kašičica cimeta
100 gr mlevenih oraha

Za sirup:

500 gr šećera
5 dcl vode
sok od 1/2 limuna


Priprema:


Napraviti punjenje. Jabuke oguliti i izrendati da bude 1 kg. Dodati 5 kašika šećera i na tihoj vatri kuvati dok ne uvri tečnost. Izaći sa vatre i dodati 100 gr mlevenih oraha i 1 kašičicu cimeta.
Skuvati sirup. Kuvati 500 gr šećera sa 5 dcl vode. Kuvati od kad provri 4-5 minuta i na kraju dodati sok od 1/2 limuna. Ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 500 gr brašna, 1/2 praška za pecivo, dodati 1 dcl ulja, 1 dcl jogurta i 1 dcl gazirane vode. Zamesiti testo i dobro izraditi. Podeliti na 20 loptica. Prekriti providnom folijom i ostaviti da stane 15 minuta. Uzimati po jednu lopticu testa razvaljati oklagijom i posipati gustinom. Razvaljati tanko prečnika oko 30 cm. Premazati sa malo ulja i preklopiti sa svih strana kao pismo. Na jednu stranu staviti punjenje i urolati rolnicu. Redjati na podmazan pleh. Imamo 20 rolnica. Po vrhu premazati uljem i peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju, oko 30 minuta. Tople rolnice preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohlade i upiju sirup.