уторак, 29. новембар 2016.

Gurabije






Potrebno je:

2 jaja
2 čaše ( od 2 dcl) šećera
2 kesice vanilin šećera
2 čaše ulja
1 čaša kiselog mleka
8,5 čaša brašna
1 kesica praška za pecivo

Priprema:

U posudu staviti 2 jaja, šećer i vanilu. Mutiti da masa bude gusta i penasta.
Muteći dodati 1/2 čaše ulja. Mutiti u jednom pravcu dok se masa ne sjedini. Dodati 2/2 čaše ulja mutiti. Tako sva 4 dela ulja dodavati i mutiti.
Dodati kiselo mleko, prašak za pecivo i brašno.
Brašno dodavati mutiti mikserom dok je masa redja kasnije mešati varjačom i rukom.
Testo izraditi i podeliti na 32 dela.
Svaki deo oblikovati u lopticu i blago pritisnuti na rebrastu daščicu i staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi sa svim delovima testa.
Peći na 180 stepeni 15-20 minuta da blago porumene.














Kroasan štrudla sa džemom i čokoladom




Potrebno je:

5 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
2 kašike ulja
1/2 kašičice soli
850 gr brašna
250 gr putera ili margarina
100 gr čokolade
džem od šljiva
šećer u prahu

Priprema:

U 5 dcl mlakog mleka staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati so, ulje i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi,
Testo kad nadodje razvaljati ga u tanku ploču, posuti sa izrendanim zamrznutim puterom ili margarinom.
Uviti u rolnu i podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvaljati u ploču veličine 20x35, premazati sa 3-4 kašike džema i posuti sa 50 gr izrendane čokolade.
Krajeve malo previti da fil ne iscuri i urolati.
Staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi i sa preostala 3 dela testa.
Rolne ostaviti da stanu 30 minuta posuti sa rendanim puterom i peći na 180 stepeni 25 - 30 minuta.
Pečene štrudle posuti šećerom u prahu.