Ovako spremljena riba je bolja nego sardina iz konzerve. Koristim belu rečnu ribu koja ima dosta sitnih koščica koje se dugim kuvanjem u marinadi, na tihoj vatri, raspadnu, raskuvaju i mogu se slobodno jesti. Riba je tako konzervirasana, veoma ukusna i može da stoji u frižideru do mesec dana.
Potrebno je:
1,5 kg sitne bele rečne ribe
Za marinadu:
2 šake ljuski crnog luka
3 lista lovora
2 kašičice crnog čaja
6 zrna crnog bibera
1 kašika suvog peršuna
Još je potrebno:
2 dcl ulja
2 dcl belog vina
4 kašike jabukovog sirćeta
3 kašičice soli
Priprema:
Ribu oprati očistiti, ukloniti glavu i peraja. Ostaviti je celu jer su sitnije nisu duže od ekspres lonca.
U posudu staviti ljuske luka, list lovora, biber u zrnu, suvi peršun, 2 kašičice crnog čaja. Naliti sa 4 dcl vode i kuvati na tihoj vatri 20 minuta od kad provri, poklopljeno.
Procediti.
Na dno ekspres lonca staviti rešetku od drvaca za ražnjiće ( da se riba ne prilepi za dno lonca).
Staviti red ribe, posoliti, preliti sa jabukovim sirćetom, pa drugi red ribe posoliti preliti jabukovim sirćetom.
Ribu preliti sa 2 dcl belog vina, 2 dcl tečnosti od kuvanih ljuski crnog luka i 2 dcl ulja.
Ekspres lonac staviti na vatru i kuvati od kad počne para da izlazi 2 sata.
Ostaviti da se riba ohladi u loncu, pa izvaditi iz lonca.