петак, 24. јул 2015.

Egipatska pita




Potrebno je:

Za testo:

2,5 dcl mleka
1/2 kašičice suvog kvasca
1 jaje
prstohvat soli
500 gr brašna 250 gr putera

Za fil:

5 dcl mleka
200 gr šećera
2 vanile
1 jaje
4 kašike gustina

Za posipanje pite:

šećer u prahu

Priprema:

U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 1/2 kašičice suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, prstohvat soli i 500 gr brašna.
Zamesiti testo izraditi i podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati u ploču debljine 2 mm.
Jedan deo testa premazati sa 1/2 omekšala putera, urolati i saviti u puž.
Tako uraditi i sa drugim delom testa. Oba testa savijena u puž prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da stane 4 sata ili najbolje celu noć.
Napraviti fil. U 4 dcl mleka dodati 100 gr šećera i 2 vanile, staviti na vatru da se greje. Posebno umutiti 1 jaje sa 100 gr šećera, 4 kašike gustina i 1 dcl mleka, dodati u zagrejano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Od testa koje je odstajalo u frižideru uzeti 1 pužić razvaljati u krug veličine prečnika 26 cm, staviti u tepsiju prečnika 26 cm prethodno obloženu papirom. Preko testa rasporediti ohladjen fil.
Drugi deo testa razvaljati 2 cm širi nego što je prvi deo testa, prekriti preko fila a višak od 2 cm podvući pod prvi deo testa. Izbockati čačkalicom i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu pitu posutu prah šećerom i kad se ohladi seći.