Kada sam pre par godina prvi put probala ovako spremljene paprike, bila sam jako oduševljena ukusom i od tada ih redovno svake godine spremam. Možete bariti ljute ili slatke paprike. Barim somborku jer volimo ljuto.
Potrebno je:
7 - 10 kg paprika
seckani beli luk
seckani sveži list peršuna
Za tečnost za barenje paprika:
3 litra vode
1 litar jabukovog sirćeta 4% sirćetne kiseline
250 gr soli
150 gr šećera
200 gr meda
1 kesica bibera u zrnu
Priprema:
Tegle i metalne zatvarače oprati i sterilisati u rerni na 100 stepeni 30 minurta.
Paprike oprati i očistiti od drškica i semena.
U posudu staviti 3 litra vode, 1 litar sirćeta, so, šećer, med i biber u zrnu.
Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprika toliko da prekriju površinu posude u kojoj se bare.
Bariti paprike toliko da tečnost baci 1-2 ključa, da ne budu premekane, vaditi paprike teglu, posipati po želji seckanim belim lukom i seckanim peršunom, blago ih pritiskati da se slože.
Kad se napune 2-3 tegle, pritisnuti paprike unakrsno drvcetom za ražnjiće i tada tegle napuniti sa vrelim presolcem u kojoj se barile paprike ( tečnost mora da vri pa sipati u tegle).
Tegle dobro zatvoriti i prektriti stolnjakom dok se ne ohlade.