субота, 23. јул 2016.

Čoko malina kocke





Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera  ( 10 gr)
1 dcl ulja
1 dcl mleka
2 pudinga od čokolade
1 kašika kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
400 gr malina

Za fil 1:

3 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2:

100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl vode
čokolada za ukrašavanje

Priprema:

U mutiti 3 žumanceta sa 200 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati ulje, mleko, prah od čokoladnog  pudinga, brašno, kakao, prašak za pecivo i sneg od umućena 3 belanceta.
Masu izmešati, staviti u kalup veličine 20x30 cm prethodno pouljen i posut brašnom. Po vrhu rasporediti 400 gr malina. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
Dok se kora peče i hladi napraviti fil 1. U posudu staviti slatku pavlaku, dodati kockice čokolade i kuvati na tihoj vatri ( masa ne sme da provri), dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti u frižideru najmanje 2-3 sata, umutiti mikserom i premazati hladnu koru.
Umutiti šlag krem u prahu sa vodom i premazati preko prvog fila. Ukrasiti rendanom čokoladom.
Ohladiti i seći na kocke.













Sirup od maline






Ovo je jako dobar sirup koji pravim svake godine. Sirup možemo razrediti gaziranom vodom ili običnom vodom.

Potrebno je:

3 kg malina
2 litra vode
šećer ( oko 4 kg)
3 kesice limuntosa ( 30 gr)

Priprema:

Za pripremanje ovog sirupa koristim pasirku za paradajz i meko voće i plastično sito.
Maline oprati dobro ocediti staviti u posudu, izgnječiti ih spravicom za gnječenje krompira, dodati 3
kesice limuntosa i 2 litra hladne vode.
Ostaviti da stoji 24 časa, staviti na vatru da provri i dok je masa topla ispasirati na spravici  za pasiranje i dobijenu tečnost procediti na sito. Raditi dok je masa topla bolje se pasira i cedi.
Na svaki dobijeni litar tečnosti staviti 1 kg šećera.
Staviti na vatru i kad provri kuvati 3-4 minuta. Penu na vrhu skinuti i sirup sipati u zagrejane staklene flaše prethodno oprane i sterilisane u rerni na 100 stepeni 20 minuta.
Flaše  zatvoriti zatvaračima pokriti stolnjakom i ostaviti da se ohlade.