петак, 9. октобар 2020.

Krem kolač




Potrebno je:


Za koru:

6 belanaca

6 kašika šećera

4 kašike ulja

4 kašike mleka

10 kašika brašna

1 prašak za pecivo

2 dcl mleka za preliv pečene kore


Fil:


6 žumanaca

200 gr šećera

2 vanilin šećera

1 puding od vanile

2 kašike gustina

5 dc mleka

1 želatin (10 gr)

200 ml slatke pavlake

1 kesica šlag krema u prahu

100 gr eurokrema

250 gr keksa


Za dekoraciju kolača:

200 gr šlag krema u prahu

100 gr višanja


Priprema:


Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u pleh 20x35 cm prethodno pouljenu i posut brašnom. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta da blago porumeni. Pečenu koru izbockati i posuti sa 2 dcl mleka.

Fil: Umutiti 6 žumanca sa 200 gr šećera, 2 vanile, 1 puding od vanile, 2 kašike gustina, 1 dc mleka. Ovo dodati u 4 dcl vrelog mleka i sve kuvati dok se ne ohladi. U hladno dodati 200 ml umućen slatke pavlake i 1 kesicu šlaga umućenu po uputstvu na kesici.

Želatin preliti sa 4 kašike da nabubri., otopiti ga na tihoj vatri i dodati u fil. Dobro umutiti i fil podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 100 gr eurokrema.

Filovati kolač u plehu u kojem smo pekli koru. Preko kore staviti fil sa eurokremom pa red keksa koje smo potapati u mleko. Preko staviti svetli fil.

Umutiti 200 gr krem šlaga u prahu sa 2 dcl gazirane vode i dodati 100 gr izblendiranih višanja. Jednom polovinom premazati kolač a u drugu staviti još 50 gr izblendiranih višanja i ukrasiti kolač.






















 

Brza baklava bez kora

 




Potrebno je:


4 jaja
300 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
2 dcl ulja
2 dcl mleka
2 kašike kisele pavlake
150 gr brašna
170 gr griza
200 gr mlevenih oraha
100 gr seckani oraha
1 kašičica praška za pecivo

Za sirup:

8 dcl vode
300 gr šećera
1/2 limuna


Priprema:


U posudu staviti jaja, šećer, vanilu mutiti pa dodati ulje, mleko, kiselu pavlaku, griz, mlevene i seckane orahe i prašak za pecivo.
Dobro umutiti mikserom i staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno pouljenu i posut brašnom.
Pleh staviti u rernu pa uključiti na 170 stepeni sa ventilator om i peći oko 40 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. Vodu i šećer kuvati od kad provri 2-3 minuta. Pred kraj dodati sok od 1/2 limuna. Toplim sirupom preliti vruću baklavu. Posuti sa mlevenim orasima.























Pita sa jabukama







Potrebno je:


3 jaja
5 šoljica (šoljica od 1 dcl) šećera
2 šoljice ulja
3 šoljice vode
7 šoljica oštrog brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:

1,5 kg rendani kiselih jabuka
3 šoljice šećera
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kesica vanilin šećera


Prprema:


Jabuke oguliti izrendati posuti sa 3 šoljice šećera, da stane 15 minuta i jabuke ocediti od tečnosti i dodati djumbira, cimet, vanilu i sve izmešati.
Umutiti 3 jaja sa 5 šoljica šećera, 2 šoljice ulja, dodati 3 šoljice vode, 7 šoljica oštrog brašna i prašak za pecivo. Sve dobro umutiti i 1/2 smese staviti u pleh 23x33 cm, prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Peći na 180 stepeni da se malo zapeče pa staviti jabuke, preko njih 2/2 testa i sve skupa peći dok se ne ispeče. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.



























Voćna krempita

 



Potrebno je:

500 gr lisnatog testa

Fil:

1 litar mleka

100 gr šećera

2 vanilin šećera

5 žumanaca

100 gr oštrog brašna

5 belanaca

100 gr šećera

100 gr putera

1 želatin (10 gr)


Voćni fil:


5 dcl sirupa od malina

1 puding od maline

1 želatin (10 gr)

Potrebno još:

500 ml slatke pavlake


Priprema:


Zamrznuto lisnato testo odmrznuti, razvaljati 2 kore veličine 25 x 35 cm, izbockati viljuškom i izpeći.

Kore prilikom pečenja će se smanjiti.

Fil. U posudu staviti 8 dcl mleka sa vanilin šećerom da se greje. Umutiti 5 žumanaca sa 100 gr šećera i 100 gr oštrog brašna. Dodati u vrelo mleko u kuvati dok se ne zgusne. Kad se zgusne dodati 100 gr putera da se otopi. Umutiti 5 belanaca sa 100 gr šećera i dodavati kašiku po kašiku kuvano toplom filu muteći mikserom. Želatin preliti sa 4 kašike vode. Kad nabubri na tihoj vatri ga otopiti dodati u topli fil i sve dobro umutiti.

Jednu pečenu koru staviti u kalup preko staviti kuvani prohladjeni fil i ostaviti da se ohladi.

Fil voćni: U posudu staviti 4 dc sirupa od maline da se greje. Umutiti 1 puding od maline sa 1 dcl sirupa od maline dodati u zagrejanu sirup i kuvati dok se ne zgusne. U posudu staviti 1 želatin preliti sa 4 kašike vode, ostaviti da nabubri pa ga otopiti na tihoj vatri. Dodati ga u topao voćni fil. Ovaj fil preliti preko vanilin fila i ostaviti da se ohladi. Umutiti 200 ml slatke pavlake i premazati preko voćnog fila.

Drugu koru iseći na kocke i poredjati preko fila od slatke pavlake. Posuti sa šećerom u prahu.