субота, 10. мај 2014.

Argentinski ćevap







Potrebno je:

300 gr mlevena mesa
300 gr kuvana krompira
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
2  jaja
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašika seckana sveža peršuna
so, mleveni biber
na vrh noža sode bikarbone
6 kašičica kajmaka
brašno
prezla
ulje

Priprema:

Izmešati 300 gr mlevena mesa, 300 gr kuvana usitnjena krompira ( krompir oguliti iseći na kocke, skuvati, dobro ocediti od vode i viljuškom dobro isitniti), sitno seckani crni luk i beli luk, sitno seckan peršun.
Dodati 1 jaje, 1 žumance, kurkumu u prahu, so, mleveni biber i sodu bikarbonu. Dobro masu izmešati da se sjedini.
Masu podeliti na 6 delova. Vlažnim rukama da ne prijanja uzimati lopticu mesa rastanjiti u elipsast krug, staviti na sredinu 1 kašičicu kajmaka.




Zatvoriti krug i izvaljati u valjak, koji prvo uvaljati u brašno, pa umućeno belance, pa prezlu.





Zagrejati ulje i pržiti sa jedne i druge strane.

Servirati na tanjir i preliti prelivom od umućene kisele pavlake u koju smo dodali sok od limuna po želji.
Kao prilog Pohovane tikvice iz rerne   Tikvice iz rerne

Pohovane tikvice iz rerne






Potrebno je:

600 gr tikvica
4 jaja
1 kašika seckana sveža peršuna ili mirodjije
so, mleveni biber
brašno
ulje

Priprema:

Tikvice oguliti iseći na kolutiće, posoliti i ostaviti da stanu.




 
Kad su odstajale i pustile vodu  ocediti i staviti na krpu da se još  dobro ocede.
Rernu uključiti na 200 stepeni da se greje. U pleh dodati 2-3 kašike ulja i staviti u rernu da se dobro ugreje.
Umutiti 4 jaja, dodati seckan peršun, so mleveni biber.
U najlon kesu za zamruivač staviti 5-6 kašika brašna, dodati ocedjene tikvice i dobro protresti da brašno ravnomerno bude po kolutićima tikvica.
Izvaditi tikvice iz kede.








Kolutiće tikvica uvaljivati u umućena jaja, pa redjati u zagrejan pleh. Redjati kolutiće jedan do drugog, da jedna polovina prelazi na drugu polovinu kolutića. Preostala umućena jaja preliti poredjane tikvice.Preko tikvica staviti 1 kašiku ulja.




Peći dok ne dobije zlatno žutu boju.