недеља, 23. фебруар 2020.

Baklava rolnice








Potrebno je:


500 gr kora za baklavu

Za fil:

200 gr mlevenih oraha
250 gr mlevene plazme
5 kašika griza
5 kašika šećera
1,5 dcl gazirane vode
Za premazivanje:
2 dcl ulja

Za sirup:

700 gr šećera
5 dcl vode
1/2 limuna


Priprema:


Skuvati sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati 4-5 minuta i pred kraj dodati sok od 1/2 limuna. Ostaviti da se ohladi.
U posudu izmešati mlevene orahe, plazmu, griz i šećer, preliti sa gaziranom vodom i izmešati.
U pakovanju kora kod mene ima 20 listova. Za 1 rolnicu potrebno je 2 kore tako da dobijemo 10 rolnica.
1 dcl ulja nam je potrebno za premazivanje kora a 1 dcl nam je potrebno za prelivanje rolnica.
Jednu koru premazati uljem preko staviti drugu koru premazati uljem na kraj kora rasporediti 2 kašike fila i uviti rolnicu. Tako uraditi sa svim korama. Rolnice staviti u podmazan pleh, iseći. 1 dcl ulja dobro zagrejati preliti rolnice. Baklavu peći na 180 stepeni oko 30 minuta da dobije zlatno žutu boju. Toplu baklavu preliti sa hladnim sirupom i ostaviti da rolnice upiju sirup.



















































Čokoladne galete








Potrebno je:


125 gr masti
125 gr putera
1 kesica vanilin šećera
4 jaja
300 gr šećera
2,5 dcl mleka
100 gr kakaoa
400 gr brašna
1 kesica praška za pecivo

Priprema:


Umutiti mast, puter, vanilu i šećer da bude penasto. Dodati 1 po jedno jaje muteći mikserom. Dodati mleko i mešavinu kakaoa, brašna i praška za pecivo. Sve dobro umutiti mikserom i ostaviti da stane 30 minuta.
Aparat za GALETE zagrejati staviti na sredinu 2 kašike smese, poklopiti i peći par minuti.















































Kroasani sa amoretti kremom






Potrebno je:

Za testo:
3 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 dcl tečnog jogurta
1 dcl ulja
1 belance
1/2 kesice praška za pecivo
700 gr brašna

Za premazivanje testa:
200 gr putera ili margarina
50 gr brašna

Za premaz ivanje kroasana:
1 žumance
3 kašike smese od putera i brašna
mlevene semenke anisa
šećer u prahu
amoretti krem


Priprema:


U 3 d l mlakog mleka, 2 kašike šećera staviti 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta, dodati jogurt, ulje, belance, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo izraditi prekriti providnom folijom i ostaviti da nadožazi.
Umutiti 200 gr putera ili margarina da bude penasto, dodati 50 gr brašna i skupa još mutiti. Od ove mase odvojiti 3 kašike, biće nam potrebno za premazivanje kroasan.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 2 dela i svaki deo na 4 dela tako da imamo 8 loptica. 4 loptice razvaljati veličine manjeg tanjira, premazivati mešavinom putera i brašna, stavljati 1 na 2 zadnju 4 ne premazivati. Tako uraditi i sa ostale 4 loptice testa. Ostaviti da stane 10 minuta pa razvaljati u krug prečnika 50 cm. Iseći zrakasto na 16 trouglova na početku trougla staviti kašičicu krema i uviti kiflice. Staviti na pleh obložen papirom. Tako uraditi i sa ostala 4 premaza a kruga testa. Ostaviti da stanu 30 minuta, premazati sa umućenih 1 žumance tom i 3 kašike smese od putera i brašna. Prvo ovu masu otopiti i pomešati sa žumance tom. Premaza e kroasan posuti mlevenim anisom i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečene posuti šećerom u prahu.