четвртак, 30. октобар 2014.

Slatki cvetići





Od ove mase dobijemo 8 cvetića punjenih džemom.

Potrebno je:

2 dcl vode
5 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
10 kašika ulja
1 žumance
1 prstohvat soli
400 gr brašna

Za premazivanje cvetića:

1 belance
džem od šljiva (  po želji može i drugi džem)

Za posipanje cvetića:

1 kašika maslaca
2  kašike šećera
2  kašike mlevenih oraha
1  kašika brašna

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 3-4 minuta, pa dodati 1 žumance, 10 kašika ulja, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti smesu za posipanje. U dublju i užu posudu staviti 1 kašiku maslaca, 2 kašike šećera, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Mutiti mikserom 30 sekundi da se naprave mrvice.
Nadošlo testo podeliti na 8 delova. Svaki deo razvaljati u krug prečnika 15 cm. Nabirati ivice kruga i zavrnuti prema sredini. Stavljati cvetiće na pleh prethodno obložen papirom. Unutar kruga staviti 1 kašičicu džema. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Belance umutiti u sneg i premazati cvetiće i posuti smesom za posipanje.
Ostaviti da stanu 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 20 minuta.










Pivske šnicle od mlevenog mesa





Jako sočne i ukusne šnicle.

Potrebno je:

500 gr mlevenog  mesa
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
1 jaje
2 kašike seckana peršuna
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašičica seckana lista ruzmarina
150 gr rendana sira

Masa za pohovanje:

2 jaja
2,5 dcl piva
250 gr brašna
so
mleveni biber

Priprema:

U posudu staviti mleveno meso, sitno seckan crni i beli luk, 1 jaje, so, peršun, mleveni biber, kurkuma prah i ruzmarin. Masu dobro izmešati staviti na foliju, rastanjiti veličine 25x22 cm, preko mesa izrendati 150 gr sira.
Pomoću folije urolati meso sa sirom, krajeve folije uviti i staviti rolat u zamrzivač da stoji 2 sata.
Za to vreme napraviti smesu za pohovanje šnicli.
Umutiti 2 jaja, dodati pivo, brašno, so i mleveni biber.
Masa da stoji 1 sat.
Izvaditi rolat iz zamrzivača, ukloniti foliju i iseći rolat oštrim nožem na kolutove širine 1cm
Svaki kolutić mesa uvaljivati u masu za pohovanje i pržiti na vrelom ulju sa jedne i druge strane.
Pržene šnicle po želji posuti tucanom crvenom paprikom.
Rolate možemo i zamrznuti pa po potrebi koristiti.