уторак, 24. фебруар 2015.

Piletina sa taranom i šampinjonima.





Potrebno je:

2 pileća bataka i 2 karabataka
1 glavica crnog  luka
2 šargarepe
250 gr šampinjona
1 čaša od 2 dcl tarane
5-6 dcl pileće supe
ulje
so
mleveni biber
1/4 kašičice kurkume
2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Batake i batake skuvati, meso odvojiti od kostiju a vodu  u kojoj se kuvali bataci ostaviti na stranu.
Crni luk sitno iseckati, šargarepu izrendati a šampinjone izrezati na listiće.
Na 2 kašike ulja pržiti crni luk dodati šampinjone i pržiti dok ispari voda koju puste šampinjoni. Dodati rendanu šargarepu isitnjenu kuvanu piletinu, taranu, so mleveni biber i kurkumu. Izmešati i dodavati po malo supe od kuvanih bataka i karabataka, kuvati poklopljeno uz povremeno dodavanje supe. Kad se skuva tarana dodati 2 kašike seckana peršuna.Ne treba preterati sa dodavanjem supe da ne bude retko a ni gusto. Utroši se supe 5-6 dcl.
Taranu možemo koristiti domaću ili kupljenu u kesi.










Ružice sa rogačem





Potrebno je:

2 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
1 jaje
2 kašike ulja
450 gr brašna

Za premazivanje:

2-3 kašike omekšalog  putera
100 gr šećera
50 gr mlevenog rogača
1 kašičica cimeta

Za preliv:

5 dcl mleka
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, ulje i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Razvaljati u kvadratnu ploču veličine 28x40 cm, premazati omekšalim puterom posuti šećerom i pomešanim cimetom sa rogačem. Uviti u rolat i seći rolat na kolutiće debljine 2 cm, redjati u podmazanu tepsiju.
Ostaviti da stane 15-20 minuta i peći na 180 stepeni.
Mleko, šećer i vanilin šećer da provri. Kad se ružice malo zapeku oko 10 minuta preliti ih vrelim mlekom, vratiti u rernu i peći još oko 15 minuta.