уторак, 8. новембар 2016.

Posna slavska cvet pogača
Pogača ili slavski kolač je neizostavni deo slavske trpeze. Ovo je posna varijanta, mekana kao pamuk, napravljena u obliku cveta.

Potrebno je:

1 krompir ( težine 200 gr)
5 dcl vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 dcl ulja
1,200 gr brašna

Za premazivanje:

1 kašika ulja
1 kašika vode
1 kašičica brašna
semenke susama i lana

Priprema:

Krompir oguliti iseći na kocke, dodati 5 dcl vode i kuvati.
Ocediti krompir, vode da ima 5 dcl ako nema dodati da bude 5 dcl.
Krompir sa vodom izblendirati da bude mlaka masa, dodati šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta, dodati 1 dcl ulja, so i 300 gr brašna. Umutiti mikserom, da stane 30 minuta.
U odstajalo testo dodati još 1 dcl ulja i 900 gr brašna.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi i podeliti na 3 dela.
Jedan deo testa da je težine 900 gr, drugi 600 gr a treći 500 gr.
Najteći deo testa podeliti na 12 delova, oblikovati kuglice i poredjati po obodu kalupa prečnika 28 cm prethodno podmazan sa margarinom. Svaku kuglicu premazati uljem sa četkom. Ako kalup nema dubinu po obodu staviti papir za pečenje.
Driugi deo testa razvaljati u krug prečnika 25 cm. Iseći na 12 trouglova. Svaki trougao zaseći malo i vrh trougla provući kroz zasečeni deo i redjati u kalup na poredjane kuglive. Premazati uljem svaki deo.
Od trećeg dela testa odvojiti 100 gr i formirati kuglicu.
Od preostalog trećeg dela testa ( raditi isto kao drugi deo testa)  razvaljati u krug prečnika 20 cm, iseći na 12 trouglova. Zaseći trouglove i vrhove provići kroz zasečeni deo i redjati u krug izmedju latica drugog reda testa
Kuglicu od 100 gr staviti na sredinu pogače.
Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku vode i 1 kašičicu brašna, premazati pogaču posuti sa semenkama lana i susama, ostaviti da stane 30-40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minua.