среда, 7. децембар 2016.

Ćufte sa mesom i kupusom ( Hrono recept)





Sočne ćufte, super i za one koji su na Hrono režimu ishrane


Potrebno je:

500 gr mlevenog mesa
300 gr svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 belance
morska so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
2 kašike seckanog svežeg lista peršuna
1 kašika maslinova ulja
5 dcl paradajz soka


Priprema:


U posudu staviti mleveno meso, seckan kupus, crni luk i beli luk u električnom secku, 1 belance, so, mleveni biber, kurkumu, peršun.
Izmešati dobro rukom da se masa sjedini.
Ostaviti da stane 30 minuta u frižideru.
Praviti ćufte ( oko 12 komada), poredjati u pouljenu posudu za pečenje.
Na ćufta nakapati 1 kašiku ulj
 i peći na 200 stepeni 30 minuta.
Izvaditi preliti sa 5 dcl paradajz soka i peći još 20-30 minuta.

























Posni medeni prutići




Mekani kao pamuk

Potrebno je:

2,5 dcl vode
50 gr šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
80 ml ulja
500 gr brašna

Ta premazivanje:

50 ml vode
1 ravna kašičica brašna
semenke maka
50 ml vode
1 kašika meda

Priprema:

U 2,5 dcl mlake vode staviti 50 gr šećera i 1 kašiku suvog kvasca.
Da stane 5 minuta pa dodati 80 ml ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 8 delova.
Svaki deo razvaljati u ploču veličine 30x13 cm i urolati.
Staviti u pleh prethodno obložen papirom i ostaviti da stanu 30 minuta.
Izmešati 50 ml vode i 1 ravnu kašičicu brašna, premazati prutiće posuti makom i peći na 180 stepeni 25 minuta.
U posudu staviti 50 ml vode, 1 kašiku meda staviti da provri i toplim četkom premazati pečene tople prutiće.