четвртак, 25. децембар 2025.

KOLAČ SA POMORANDŽOM

 




Za koru:

4 jaja
5 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
7 punih kašika brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo

FIL od pomorandže:

800 gr pomorandži
200 gr šećera
3 pudinga od vanile
4 dcl vode

Preliv:

200 gr čokolade
2 dcl pavlake za kuvanje

Potrebno je još:

150 gr petit keksa
1 dcl mleka za potapanje keksa

Priprema:

Umutiti 4 jaja sa šećerom, dodati ulje pa umutiti. Dodati mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu staviti u pleh 20x35 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pomorandže oljuštiti iseckati dodati 2 dcl vode i izblendirati. U Izblendirajte pomorandže dodati 200 gr šećera i kuvati 5 minuta. Izmešati 3 pudinga od vanile sa 2 dcl vode, dodati u pomorandže i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti i staviti preko ohladjene kore. Preko fila od pomorandže poredjati keks potapanje u mleko.
U posudu staviti 2 dcl pavlake za kuvanje i 200 gr čokolade. Mešati na tihoj vatri dok se čokolada ne istopi. Preliti preko keksa.







































TORTA BELI ANDJEO





Potrebno je:

1 pakovanje rozen kora za tortu

Za fil 1:

1 litar mleka
6 kašika šećera
3 pudinga od vanile
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
200 gr mleka u prahu.

Za fil 2:

300 gr šlag krema u prahu
2 dcl gazirane vode
400 gr kisele pavlake

Za premazivanje torte:

200 gr šlag krema u prahu
2,5 - 3 dcl gazirane vode

Priprema:

Fil 1: Staviti da se kuva 8 dcl mleka i 6 kašika šećera. Izmešati 3 pudinga od vanile, 2 dcl mleka dodati u mleko koje se kuva i sve skupa kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti i dodati umućen margarin sa 200 gr šećera u prahu. Dodati 200 gr mleka u prahu i sve skupa dobro umutiti.
Fil 2: Umutiti 300 gr šlaga sa 2 dcl gazirane vode i dodati 400 gr kisele pavlake. Sve dobro umutiti.
Filovati tortu. Korica, fil sa pudingom, fil sa kiselom pavlakom, korica, i sve tako redom. Na kraju staviti koricu. Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gatirane vode i premazati tortu.










































ČOKO MALINA TORTA SA KEKSOM

 



Potrebno je:

800 gr petit kesa
3 dcl mleka
3 kesice nes kafe

Fil 1:

1 litar slatke pavlake
400 gr čokolade
200 gr putera ili margarina

Fil 2:

800 gr zamrznuti malina
6 kašika šećera
4 dcl vode
2 pudinga od maline
2 kašike gustina

Za ukrašavanje:

180 gr šlag krem sa ukusom čokolade

Priptema:

U 1 litar slatke pavlake staviti čokoladu iseckan na kocke. Kuvati na tihoj vatri ( ne sme da provri) dok se čokolada ne istopi i dodati 200 gr istopljenog putera. Dobro izmešati prohladiti i ostaviti u frižider da prenoći.
U posudu staviti 800 gr malina, 6 kašika šećera i 2 dcl vode. Kuvati da se šećer istopi. Izmešati 2 pudinga od maline, 2 kašike gustina i 2 dcl vode. Dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti.
U 3 dcl toplog mleka izmešati 3 kesice nes kafe. Slatku pavlaku i čokoladu uzeti iz frižidera i umutiti mikserom da bude fina krema.
Filovati. Na tacnu staviti red keksa 5x5 komada prethodno potapanje u mleko sa nes kafom. Preko staviti čokoladni Fil pa Fil od maline. Preko malina red keksa potapanje u mleko, čokoladni Fil pa Fil od maline i tako redom. Ima 5 redova keksa. Zadnji red keksa premazati sa čokoladnim filom. Umutiti 180 gr šlag krema sa ukusom čokolade prema uputstvu na kesici i premazati tortu.














ČOKOLADNE PUSLICA KOCKE

 




Za koru:

5 belanaca
250 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Za fil1:

5 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika gustina
5 dcl mleka
200 gr putera ili margarina
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Za fil 2:

500 ml slatke pavlake
250 gr čokolade

Priprema:

Umutiti 5 belanaca sa 250 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Staviti na pleh obložen papirom veličine 20x35 cm. Staviti u rernu zagrejan na 100 stepeni i sušiti 2 sata.
Staviti da se greje 4 dcl mleka. Umutiti 5 žumanca sa 5 kašika šećera, 5 kašika gustina, 1 dcl mleka. Dodati u zagrejano mleko i kuvati da se zgusne. Ohladiti i dodati umućen puter ili margarin i 100 gr pečenih mlevenih lešnika.
U posudu staviti 500 ml slatke pavlake i 250 gr čokolade. Kuvati na slaboj vatri dok se čokolada ne istopi ( ne sme da provri). Dobro ohladiti 2-3 sata u frižideru pa umutiti mikserom da dobijemo finu kremu.
Preko hladne kore staviti fil I, pa preko čokoladni fil. Kolač posuti mlevenim lešnicima i rendanom čokoladom.