недеља, 19. новембар 2023.

LEDENE KOCKE

 



Za koru:

6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
3 kašike kakaoa
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Preliv za koru:

100 gr šećera
2 dl vode

Fil:

7,5 dcl mleka
2 pudinga od vanile
1 kašika gustina
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
250 gr margarina

Glazura:
150 gr čokolade
6 žlica ulja

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje još malo mutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu izmešati i izliti u kalup veličine 25x35 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru prohladiti i preliti sa prelivom. Skuvati 100 gr šećera i 2 dcl vode. Kuvati dok se šećer ne istopi.
FIL: U posudu staviti da se kuva 5 dcl mleka, 10 kašika šećera i 1 vanilin šećer. Umutiti 2,5 dcl mleka, 2 pudinga od vanile, 1 kašiku gustina. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. Margarin umutiti penasto dodati hladan fil i dobro umutiti. Premazati kolač. Istopiti 150 gr čokolade sa 6 kašika ulja i preliti preko kolača. Kad se ohladi seći na kocke.


SALČIĆI

 




Potrebno je:

Za testo:

2,5 dcl belog vina
1 dcl ulja
3 žumanceta
čašica od 0,3 dcl rakije
600 gr brašna

Za premazivanje:

400 gr mlevenog sala
150 gr brašna
Potrebno još:
džem od šljiva
šećer u prahu
jedan vanilin šećer

Priprema:

U salo dodati brašno i izmešati.
Izmešati belo vino, ulje, rakiju, žumanca. Dodati u brašno i zamesiti testo.
Izraditi testo i tanko razvaljati.
Premazati sa salom izmešani sa brašnom. Urolati i savijati rolat sa 1 i 2 strane da se dobije kocka. Uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da prenoći.
Sutradan testo razvaljati prst debljine, iseći kocke. Na svaku kocku staviti 1 kašičicu džema. Presaviti staviti na pleh i peći na 200 stepeni oko 25-30 minuta. Pečene salčiće posuti šećerom u prahu pomešano sa vanilom
























STARINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ORASIMA

 






Za testo:

250 gr masti ( maslaca ko ne koristi mast)
100 gr šećera
4 žumanceta
2 dcl vode
2 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
1 kg brašna

Za fil:
4 belanca
6 kašika šećera
300 gr mlevenih oraha
500 gr džema od šljiva


Priprema:

U posudu staviti 2 dcl mleka, 2 dcl vode. Zagrejati da bude mlako dodati 1 kašiku suvog kvasca i 1 kašiku šećera ( šećera od onih 100 gr). Ostaviti da stane.
Umutiti 250 gr masti sa 100 gr šećera, dodati 4 žumanceta i sve skupa još mutiti. Dodati mleko sa vodom i kvascem. Dodati brašno i zamesiti testo. Oblikovati u loptu uviti u providnu foliju i da stane u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje celu noć.
Napraviti fil: Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 300 gr mlevenih oraha i 500 gr džema od šljiva.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati veličine 30x35 cm, premazati sa filom i uviti u štrudlu. Staviti štrudle u pleh obložen papirom. Ostaviti da stanu 20-30 minuta. Premazati sa mešavinom ulja i vod. Peći na 170 stepeni oko 35-40 minuta. Pečene posuti šećerom u prahu.

















































MINI PAVLOVA SA MALINAMA

 




Za beze korpice:

3 belanca
150 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Za punjenje:

200 ml slatke pavlake
1 šača (180 gr) kisele pavlake
1 čaša (od 250 gr) malina
Za ukrašavanje:
maline

Priprema:
Belanca umutiti dodati malo po malo šećera muteći. Kad se dobro umuti oko 10 minuta dodati sok od limuna i još malo mutiti.
Umućena belanca staviti u poslastičarsku kesu i na papir za pečenje istiskati belanca, praviti korpice veličina po želji. Peći na 100 stepeni 1,5 čas.
Umutiti 200 ml slatke pavlake, dodati malinu i sve skupa umutiti. Na kraju dodati kiselu pavlaku. 
Puniti korpice i ukrasiti malinama.



























PUSLICA TORTA SA VIŠNJAMA

 





Potrebno je:

Za kore:
10 belanaca
500 gr šećera
1 kašika sirćeta

Voćni fil:
600 gr višanja
2 dcl vode
6 - 10 kašika šećera
2 pudinga od vanile

Vanilin fil:
1 litar mleka
10 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
10 žumanaca
3 pudinga od vanile
200 gr putera ili margarina
150 gr mlevenih oraha

Fil od šlaga:
200 gr šlag krema u prahu
2 dcl gazirane vode


Priprema:

Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju.
Kad umutimo belanca dodati 1 kašiku sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.
Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x35 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh sušiti 10 minuta, smanjiti temperaturu na 120 stepeni sušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i sušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi. Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x35cm.
U posudu staviti da se kuva 8 dcl mleka. Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera, dodati 2 vanile, 3 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Preko staviti providnu foliju i ohladiti. Umutiti 250 gr putera ili margarina i dodati u hladan fil.
Na kraju dodati 150 gr mlevenih oraha.

Fil od višanja:

U posudu staviti da se kuva 600 gr višanja (koristim zamrznute), 6-10 kašika šećera (zavisi koliko volite da je slatko) i 1 dcl vode. Izmešati 2 pudinga sa 1 dcl vode. Višnje kad se prokuvaju izblendirati štapnim mikserom, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti.
Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 2 dcl gazirane vode.
Filovati tortu: Kora, 1/2 fila od višanja, 1/2 vanilin fila, 1/2 umućeno šlaga, 2 kora, 2/2 fila od višanja, 2/2 vanilin fila, 2/2 umućenog šlaga.