Ove su sočne, kremaste kocke filovane sa krokantom ( ili grilijažom), pečenim koricama i turskim keksom. Turski keks je običan keks, ima kroz sredinu čokoladu to jest tanak sloj keksa od kakaoa.
Potrebno je:
Za kore:
4 jaja
200 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl vode
2 kašike kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Za fil 1:
5 dcl mleka
5 kašika šećera
1 puding od vanile
125 gr maslaca
100 gr šećera u prahu
Za krokant ili grilijaž:
5 kašika šećera
50 gr lešnika
Za fil 2:
200 gr šlag krema u prahu
2, 5 dcl vode
200 gr kisele pavlake
Potrebno je još:
100 gr keksa
Za ukrašavanje:
100 gr šlag krema u prahu
Priprema:
Prvo napraviti krokant. U posudu staviti 5 kašika šećera, karamelisati na tihoj vatri da šećer postane tečan i svetlo braon boje. Kad se šećer istopi dodati 50 gr pečenih, ljuštenih i seckanih lešnika. Izmešati i masu staviti na papir za pečenje. Ostaviti da se stegne i ohladi. Kad se ohladi staviti u kesu za zamrzivač preko kuhinjsku krpu i čekićem za meso usitniti krokant.
Ispeći koru. U posudu staviti 2 kašike kakaoa, dodati 1 dcl vruće vode, dobro izmešati. Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera, dodati 1 dcl ulja, 200 gr brašna, 1 prašak za pecivo smesu od vode i kakaoa.
Masu staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 20 - 25 minuta. Izvaditi iz pleha, dobro ohladiti i vodoravno preseći da se dobiju 2 kore.
Napraviti fil 1. U posudu staviti 4 dcl mleka i 5 kašika šećera da vri, dodati umućen 1 puding od vanile sa 1 dcl mleka, kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se hladi. Kad se ohladi dodati umućen maslac sa šećerom u prahu.
Napraviti fil 2. Umutiti 200 gr krem šlaga u prahu sa 2,5 dcl vode, dodati 200 gr kisele pavlake i izmrvljeni krokant.
Filovati kolač. Na tacnu staviti koru, premazati sa filom 1, pa filom 2, red keksa ( keks ne potapati, on će sam kad odstoji, od fila biti mekan), fil 1, fil 2, kora.
Umutiti krem šlag i ukrasiti kolač.
Turski keks