среда, 14. октобар 2015.

Sočna pita sa jabukama



Jako sočna i ukusna pita, jednostavna napraviti.

Potrebno je:

500 gr kora za pitu
1 dcl ulja
100 gr putera
5 kašika griza
9 kašika šećera
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kg jabuka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera

Za sirup:

300 gr šećera
3 dcl vode

Priprema:

Jabuke oguliti i izrendati, dodati 3 kašike šećera i 1 kesicu vanilin šećera, kuvati na vatri dok tečnost iz jabuka ne ispari.
Pomešati 5 kašika griza, 9 kašika šećera, 1 kašičicu  cimeta i 1 kašičicu djumbira u prahu.
U posudu staviti puter i ulje zagrevati dok se puter ne istopi.
Uzeti jednu koru premazati sa 1 kašikom mešavine putera i ulja, posuti sa 1 kašikom mešavine griza i šećera, staviti drugu koru, premazati puterom posutu grizom i šećerom, tako i treću koru sa puterom i grizom i rendanim jabukama ( oko 200 gr). Uviti u rolat i staviti u pleh podmazan uljem.
Tako uraditi sa svim korama. Rolate premazati preostalim puterom i uljem i peći na 180 stepeni 30 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu kuvati od kad provri 5 minuta. Prohladiti i preliti pečenu pitu. Ostaviti da se ohladi i seći.