понедељак, 1. септембар 2014.

Pečeni hrskavi krompir sa palentom




Jedna varijanta pečenog krompira. Hrskava korica unutra mekan.

Potrebno je:

1 kg krompira
2 kašike palente
1 kašičica mlevene crvene paprike
2 prstohvata tucane ljute crvene paprike ( ne mora ko ne voli ljuto)
1 kašičica soli
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašičica suva origana
mleveni biber
3 kašike ulja

Priprema:

Krompir oguliti, iseći na kriške, oprati, ocediti i staviti na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi od vode.
U posudi izmešati palentu, crvenu papriku, tucanu papriku, so, kurkumu u prahu,origano i mleveni biber.
Suv krompir staviti u posudu sa začinima i dobro izmešati.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. U pleh gde će mo peći krompir dodati ulje da se zagreje. Ako nemamo pleh gde se hrana ne lepi, staviti papir za pečenje.
Na zagrejano ulje dodati krompir, izmešati da ulje obloži krompir i peći na 200 stepeni 40 - 45 minuta.









Domaći kečap




Ovo je recept koji godinama spremam. Nekada davno kad sam počinjala spremati zimnicu, od nekog osnovnog  recepta što sam dobila, povremeno  korigovala i došla do ovog po mom ukusu najboljeg i ne menjam ga godinama. Od ove količine izadje 7,5 teglica u koje staje 480 ml tečnosti. Količina varira manje više od paradajza, da li ima više ili manje tečnosti. Kod mene nema mnogo tečnosti jer imam domaći paradajz.

Potrebno je:

5 kg paradajza
10 srednjih glavica  crna luka
10 komada paprika
1 veza peršuna
1 glavica bela luka
2 lista lovora

Priprema:

Paradajz oprati iseći, ako je manji prepoloviti a veći na 2-3 dela, luk oguliti i iseći na 2-3 dela, beli luk oguliti. Ako hoćemo da nam je kečap baš ljut, uzeti 10 komada ljutih paprika somborki, očistiti od semena i iseći na 4-5 delova. Ako želimo blago ljut kečap uzeti 5 paprika ljutih somborki i 5 paprika babura. Ako ne volimo ljuti uzeti 10 komada paprika koje nisu ljute.
Sve staviti u lonac, dodati vode, da bude 1 prst iznad povrća. Kuvati poklopljeno  od  kad provri 20 minuta
Ocediti od vode, prohladiti i izblendirati kuvano povrće.
Imam staru presu za pasiranje povrća i voća.
Ako vam se svidjaju moji recepti, pratite me na FACEBOOK stranici


.

Ovako izgleda presa





Izblendirano povrće, deo po deo stavljati u presu i pasirati. Posle pasiranja ovo ostane.



I smesa posle pasiranja, spremna za kuvanje.




U ovu pasiranu smesu, dodati 1 šoljicu ( od 1 dcl) šećera, 1 šoljicu vinska sirćeta, 1/2 šoljice soli,
1 kašičicu suva origana, 1 kašičicu suva bosiljka, 1 kašičicu mlevena bibera, 1 rolnicu cimeta, 1 kašičicu djumbira u prahu.
Kuvati 30 minuta. Kad se skuva rolnicu cimeta izvaditi.
Tegle i poklopce dobro istrljati sodom bikarbonom, oprati toplom vodom, ocediti, staviti u pleh, pa u rernu. Rernu uključiti na 100 stepeni i zagrevati tegle i poklopce 30 minuta.
Vruć kečap stavljati u tople teglice, dobro zatvoroti, poredjati u pleh pa u rernu, zagrevati teglice 10 minuta, isključiti rernu i ostaviti da se u njoj teglice ohlade.