петак, 18. новембар 2016.

Štangle sa suvim smokvama i kokosom





Potrebno je:

Za prvi sloj:

150 gr šećera
1/2 dcl vode
125 gr putera ili margarina
100 gr crne čokolade
200 gr suvih smokava
100 gr suvog groždja
200 gr mlevenog keksa

Za drugi sloj:

5 dcl mleka
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 pudinga od vanile
100 gr bele čokolade
200 gr kokosa

Za glazuru:

100 gr crne čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti 150 gr šećera, 1/2 dcl vode, 125 gr putera ili margarina, 200 gr seckanih suvih smokava, 100 gr seckanog suvog groždja.
Kuvati dok se šećer ne istopi i masa sjedini.
Skinuti sa vatre i dodati 200 gr mlevenog keksa.
Masa dok je još topla staviti u kalup 27 x 20 cm i poravnjati.
Drugi sloj. U posudu staviti da se kuva 4 dcl mleka, 150 gr šećera, 1 vanilin šećer.
Izmešati 2 pudinga od vanile sa 1 dcl hladnog mleka, dodati u kuvano mleko i sve skupa kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i dodati 200 gr kokosa.
Izmešati i toplu masu staviti na prvi sloj.
Dok je još topao ovaj sloj staviti glazuru od čokolade ( da se čokolada ne bi odvajala od drugog sloja).
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti beli drugi sloj i ostaviti da se ohladi.































Rafaelo oblanda




Potrebno je:

2 lista većih  oblandi
1 list rafaelo oblande

Za svetli fil:

300 gr šećera
2 dcl vode
125 gr putera ili margarina
100 gr bele čokolade
200 gr mleka u prahu
150 gr kokosa 

Za tamni fil:

300 gr šećera
2 dcl vode
125  gr putera ili margarina
100 gr crne čokolade
200 gr mleka u prahu
350-400 gr mlevenog keksa ( količina keksa zavisi od vrste keksa)


Priprema:


Pripremiti svetli fil za rafaelo oblandu. U posudu staviti 300 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati od kad provri 3-4 minuta. Dodati puter i belu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu dobro umutiti mikserom da nema grudvica i dodati kokos, izmešati varjačom.
Toplu masu staviti na list rafaelo oblande, popuniti udubljenja i poravnjati fil. Preko staviti list obične oblande i prevrnuti da gornji deo bude list rafaelo oblande.
Pripremiti tamni fil. U posudu staviti 300 gr šećera, 2 dcl vode, kuvati od kad provri 3-4 minuta. Dodati puter i crnu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu, dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Dodati mleveni keks, dobro izmešati varjačom. ( količina keksa zavisi od vrste keksa)
Toplu masu staviti na na rafaelo oblandu, ispuniti udubljenja i poravnjati. Preko staviti drugi list obične oblande, rebrasti deo okrenut ka filu.
Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi, pa seći na štanglice.