понедељак, 20. октобар 2014.

Dalija pogača

 

 Potrebno je:

5 dcl mleka
1 kašika šećera
1,5 kašika suvog  kvasca
1 kašika soli
2 jaja
1 belance
3 kašike ulja
1 kg brašna

Za premazivanje lelova testa:

100 gr maslaca ili margarina
200 gr sitna sira
100 gr rendana kačkavalja

Za premazivanje pogače:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, 1 belance, 3 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da raste dok ne udvostruči količinu.
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 32 loptice. Dve loptice  ostaviti po strani ( oo njih pravimo središnji deo pogače).
Pogača ima 3 nivoa, u svakom nivou ide  10 loptica koje kad se prepolove dobijemo  20 latica, u drugom 20 latica i u trećem nivou 20 latica. ( od onih 30 loptica kad se razvaljaju i prepolove dobije se 60 latica)
Razvaljati prvih 10 loptica u elipsast krug, premazati istopljenim maslacem i na sredinu staviti 1 kašičicu sira( pomešati sitni sir i rendani kačkavalj), uviti  krug u rolnu koju preko sredine seći na 2 dela. Delove redjati u krug u pleh prethodno obložen papirom, sečena strana da je vani. Tako poredjamo 20 sečenih delića u krug to je prvi nivo.Tako raditi drugi nivo latica koje dodju izmedju dve latice iz prvog nivoa. U drugi nivo staviti 20 latica i u treći 20 latica.
One dve kuglice na početku što smo ostavili po starani spojiti izvaljati krug i staviti u sredinu pogače.
Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja, 2 kašike mleka, premazati pogaču, srednji deo posuti sa semenkama lana. Ostaviti pogaču da stoji 40 minuta i peći na 170 stepeni 30 minuta, pa staviti po vrhu pogače papir i još peći 15 minuta.


Cvet  Dalije