Ovo je moj način spremanja paradajz soka u flašama. Koristim staklene flašice od 2 dcl, jer je praktičnije nego pakovati u flaše od 1 litra. Kad se otvori flašica manju količinu odmah potrošimo ne čuvamo po frižideru.
Potrebno je:
Paradajz
so
šećer
Priprema:
Flašice i poklopce oprati ocediti od vode, poredjati u pleh.Rernu ugrejati na 100 stepeni staviti flašice sa plehom u rernu i grejati 20 - 30 minuta.
Paradajz oprati preliti sa vrućom vodom, da stane 3-4 minuta, izvaditi na cedaljku, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi i prohladi.
Oguliti paradajz, očistiti čvrsti zeleni deo oko peteljke i iseći na komade. Paradajz izblendirati. Ako hoćemo da nemamo semenki u soku, tada neoguljeni paradajz samleti na mašini za mlevenje paradajza gde se odvajaju semenke.
Sok od paradajza staviti u lonac. Na svaki litar soka dodati 1 kašičicu soli i 1 kašičicu šećera. Kuvati 15 - 20 minuta i sipati u tople flašice. Dobro zatvoriti, vratiti flašice u rernu, grejati 10 minuta, isključiti rernu i ostaviti flašice u rerni da se ohlade.
Mašina za pasiranje paradajza