петак, 5. септембар 2014.

Kuvani paradajz sok u flašicama
Ovo je moj način spremanja paradajz soka u flašama. Koristim staklene flašice od 2 dcl, jer je praktičnije  nego pakovati u flaše od 1 litra. Kad se otvori flašica manju količinu odmah potrošimo ne čuvamo po frižideru.

Potrebno je:

Paradajz
so
šećer

Priprema:

Flašice i poklopce oprati ocediti od vode, poredjati  u pleh.Rernu ugrejati na 100 stepeni staviti flašice sa plehom u rernu i grejati 20 - 30  minuta.
Paradajz oprati preliti sa vrućom vodom, da stane 3-4 minuta, izvaditi na cedaljku, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi i prohladi.
Oguliti paradajz, očistiti čvrsti zeleni deo oko peteljke i iseći na komade. Paradajz izblendirati. Ako hoćemo da nemamo semenki u soku, tada neoguljeni paradajz samleti na mašini za mlevenje paradajza gde se odvajaju semenke.
Sok od paradajza staviti u lonac. Na svaki litar soka dodati 1 kašičicu soli i 1 kašičicu šećera. Kuvati 15 - 20 minuta i sipati u tople flašice. Dobro zatvoriti, vratiti flašice u rernu,  grejati 10 minuta, isključiti rernu i ostaviti flašice u rerni da se ohlade.

Mašina za pasiranje paradajza