Potrebno je:
700 gr brašna (500 gr belog pšeničnog brašna i 200 gr raženog brašna) Može i samo belo pšenično brašno)
5 dcl mlake vode
1 kašičica kvasca
1,5 kašičica soli
Priprema:
U posudu staviti brašno, kvasac i so.
Izmešati, pa dodavati mlaku vodu muteći varjačom. Dobro izmešati, pokriti providnom folijom ili poklopiti ako posuda ima poklopac, ostaviti da stoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Sutradan nadošlo testo staviti na dobro pobrašnjenu radnu površinu, brašnjavim rukama preklapati prema unutra sve strane i okrenuti preklope prema dole i ostaviti da stane 1 sat na papiru za pečenje.
Keramičku posudu sa poklopcem ( može i zemljanu ili od vatrostalnog stakla, samo da ima poklopac) dobro zagrejati (15-20 minuta grejati) u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Izvaditi zagrejanu posudu staviti odstajalo testo sa papirom, poklopiti i peći 30 minuta, otklopiti i još peći da hleb dobije zlatno braon boju. Izvaditi i da stane 10 minuta poklopljeno pa izvaditi iz posude.