петак, 16. децембар 2016.

Punjene suve smokve




Potrebno je:

200 gr suvih smokava (  16 komada)

 Za punjenje:

32 polutke jezgra oraha

Za oblaganje smokava:

150 gr šećera
6 kašika vode
50 gr čokolade
125 gr margarina
150 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha

Priprema:

Suve smokve staviti u vodu da omekšaju, skinuti peteljčicu i u svaku staviti 2 polutke jezgra oraha.
U posudu staviti 150 gr šećera, 6 kašika vode i kuvati dok se šećer ne istopi. Dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe i mleveni keks.
Masu ohladiti podeliti na 16 delova i oblagati punjene smokve i uvaljati u kokos.
Dobro smokve ohladiti i seći na 4 dela.

Punjene urme




Potrebno je:

200 gr suvih urmi

Za punjenje urmi:

100 gr mlevenih oraha
50 gr šećera u prahu
1 kašika ruma
sok od 1 limuna

Za oblaganje urmi:

200 gr šećera
2 dcl vode
200 gr čokolade
125 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
oko 200 gr mlevenog keksa

Priprema:

Urme očistiti od koštica.
U posudu staviti 100 gr mlevenih oraha, 50 gr šečera u prahu, 1 kašiku ruma i sok od 1 limuna. Zamesiti i ovom masom puniti urme.
U posudu staviti 200 gr šećera i 2 dcl vode. Kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati čokoladu i margarin da se istopi. Skinuti sa vatre, dodati mlevene orahe i mleveni keks.
Masu ohladiti uzimati delić na dlan rastanjiti staviti urmu i napraviti valjčić i uvaljati u mlevene orahe. Dobro ohladiti preseći na pola i staviti u papirne korpice.