понедељак, 14. децембар 2015.

Mentol štanglice




Potrebno je:

Za prvi sloj:

150 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili putera
100 gr čokolade
250 gr mlevenog keksa
50 gr pečenih mlevenih lešnika

Za drugi sloj:

200 gr tvrdih mentol bonboba
1 dcl vode
125 gr margarina ili putera
200 gr mleka u prahu
3-4 kapi mentol arome

Zaglazuru:

100 gr bele čokolade
40 gr margarina ili putera
2-3 mentol bonbone

Priprema:

U posudu staviti 150 gr šećera i 1 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene lešnike. Dobro izmešati i dok je masa topla staviti u kalup veličine 20 x 25 cm.
U posudu staviti mentol bonbone i 1 dcl vode, kuvati na tihoj vatri da se bonbone istope uz mešanje. Kad se istope, dodati 125 gr margarina da se istopi,  skinuti sa vatre i dodati 200 gr mleka u prahu, 3-4 kapi mentol arome,  dobro izmešati i staviti preko prvog sloja, izravnjati i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 100 gr bele čokolade sa 40 gr margarina i staviti preko sloja od mleka u prahu. Dok se glazura nije još stegla posuti sa mlevenim mentol bonbonama.