Jako ukusan sočan kolač sa makom i kokosom i kremastim filom.
Potrebno je:
Za kore:
100 gr maslaca ili masti
50 gr šećera u prahu
3 žumanceta
200 gr kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
500 gr brašna
Za fil od maka:
200 gr mlevenog maka
100 gr šećera u prahu
1 dcl toplog mleka
1 rendana jabuka
Za fil od kokosa:
3 belanceta
100 gr šećera u prahu
150 gr kokosa
3 kašike kisele pavlake
Za fil po vrhu kolača:
5 dcl mleka
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 pudinga od vanile
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutiti 100 gr maslaca sa 50 gr šećera u prahu, dodati 3 žumanca, 200 gr kisele pavlake, sve penasto umutiti mikserom, pa dodati brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom mestu 30 minuta.
Za to vreme napraviti filove.
Fil od maka: U posudu staviti 200 gr mlevenogmaka, 100 gr šećera u prahu, izmešati preliti sa 1 dcl toplog mleka, dodati 1 oguljenu rendanu jabuku. Sve dobro izmešati.
Fil od kokosa: Umutiti 3 belanca sa 100 gr šećera u prahu, dodati 150 gr kokosa i 3 kašike kisele pavlake.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela. Sva 3 dela razvaljati tanko veličine 20x30 cm.
U kalup veličine 20x30 cm prethodno obložen papirom staviti 1 razvaljanu koru, premazati sa celim filom od maka, staviti 2 koru, premazati sa celim filom od kokosa. Preko staviti 3 koru.
Tako složen kolač izbockati do dna na par mesta štapićem za ražnjiće.
Kolač peći na 170 stepeni 25-30 minuta.
Kad se ispeče izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Napraviti fil za premazivanje kolača: U posudu staviti da se kuva 4 dcl mleka, 200 gr šećera i 1 vanilu šećera. Umutiti 1 dcl mleka sa 2 kesice pudinga od vanile dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se skuva prekriti providnom folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Umutiti 200 ml slatke pavlake i dodati hladni fil od pudinga. Dobro umutiti i premazati kolač. Posuti kolač kokosom.