Lagano letnje jelo
Potrebno je:
Za ćufte:
200 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kriška starog hleba
400 gr sveže blitve
1 jaje
so, mleveni biber
Potrebno je još:
200 gr pirinča
1 glavica crnog luka
1 tikvica veća ili 2 manje
1 zelena paprika
1 paradajz
1 kašika seckanog peršuna
1/2 kašičice kurkume u prahu
so, mleveni biber
5 -6 dcl tople vode
150 gr feta sira
Priprema:
Listove blitve oprati, beli deo lista skinuti i u slanoj vodi bariti 1-2 minuta, preliti hladnom vodom dobro ocediti od vode i sitno iseckati.
U posudu staviti mleveno meso, seckanu blitvu, sitno seckan crni i beli luk, usitnjen stari hleb, 1 jaje, so i mleveni biber. Dobro rukom izmešati da se masa sjedini i ostaviti da stane 30 minuta.
Vlažnim rukama oblikovati ćufte.
Na 2 kašike ulja pržiti 3 - 4 minuta sitno seckan crni luk, papriku seckanu na kockice i tikvicu seckanu na kockice. Dodati pirinač opran i ocedjen, mešati na vatri dok pirinač ne bude staklast i dodati 1 oguljen paradajz seckan na kockice, posoliti, pobiberiti, dodati kurkumu, seckani peršun, izmešati i staviti u pouljenu posudu za pečenje.
Ćufta staviti blago utisnuti u masu od pirinča, preliti sa 5 -6 dcl tople vode ( masa od pirinča da ogrezne.
i peći na 200 stepeni 20 minuta, izvaditi po vrhu staviti rendanu fetu i još peći 10- 15 minuta.
Pečeno posuti sa seckanim peršunom i 2 prstohvata tucane crvene paprike.