четвртак, 26. март 2015.

Lepinjice





Potrebno je:

3 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
2 kašike ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac i šećer, da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga na radnoj površini posutoj brašnom, podeliti na 8 delova. Svaki deo formirati u krug prečnika 10 cm, staviti na papir za pečenje. Pogačice da stanu 20 minuta.
Zagrejati rernu na 230 stepeni  zajedno sa plehom u kojem će mo peći lepinjice.
Kad se rerna ugreje izvaditi pleh i staviti papir sa lepinjicama na zagrejani pleh ( ovde nam treba pomoć od nekog da zajedno stavite papir sa lepinjicama na pleh), i peći 15 - 17 minuta.














Vinski gulaš






Potrebno je:

500 gr mesa
3 glavice crnog luka
4 krompira
1 konzerva pelata ( 400 gr)
1 kašičica mlevene crvene paprike
2 dcl belog vina
1 list lovora
so
mleveni biber
2 - 3 kašike ulja
prstohvat kima
seckani peršun

Priprema:

Meso iseckani na kocke i pržiti na ulju sa svih strana da dobije rumenu boju, dodati sitno seckan crni luk pržiti malo da luk omekša, dodati soli i malo vode poklopiti i kuvati na tihoj vatri dok meso ne omekša. Povremeno dolivati po malo vode.
Kad meso omekša dodati krompir iseckan na kocke, 1 kašičicu mlevene crvene paprike, mlevenog bibera, 1 list lovora, pelat iz konzerve, 2 dcl belog vina, prstohvat kima, so i  mleveni biber. Naliti sa 4-5 dcl vode i kuvati oko 30 minuta dok se krompir ne skuva.
Kuvan gulaš posuti sa seckanim peršunom.
















Gulaš čorba sa heljdom





Potrebno je:

500 gr mesa junećeg ili svinjskog
2 kašike ulja
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 krompira
1  kašike  paradajz pirea
100 gr heljde
2 lista lovora
so
mleveni biber
seckani peršun
oko 2 litra vode

Priprema:

Krompir oguliti i iseći na veće kocke, heljdu dobro oprati i ocediti od vode.
Meso iseći na kocke i pržiti na ulju sa svih strana da dobije rumenu boju, dodati sitno seckan crni i beli luk, seckanu šargarepu, malo još pržiti dodati so,  i 5 dcl vode. Kuvati na tihoj vatri dok meso ne omekša.
Kad meso omekša dodati krompir na kocke, opranu heljdu, 1 kašiku paradajz pirea, so, mleveni biber, lovorov list i 1,5 dcl tople vode ( količina vode zavisi koliko hoćete da vam je čorba gusta).
Kuvati 30 minita dok se krompir i heljda ne skuvaju. Kuvanu čorbu posuti seckanim peršunom.