Mnoge domaćice nisu baš vešte da razvlače domaće kore za pitu. Ove mini pitice će uspeti i onim manje veštim, jer se kore ne razvlače rukama već valjaju oklagijom. Idealne su i kad imamo manje prostora u kuhinji zauzimaju malo prostora za valjanje nego razvlačenje kora.
Potrebno je:
500 gr brašna
1 kašičica soli
3 dcl mlake vode
Za fil:
300 gr sira ( feta, sitni sir ili masni sir u kriškama)
2 jaja
Za premazivanje testa:
1 dcl ulja
Priprema:
U posudu staviti brašno i so. Dodavati po malo mlake vode i zamesiti testo i dobro izraditi.
Podeliti testo na 16 loptica.
Svaku lopticu razvaljati oklgijom prečnika 10 cm.
Spajati po dva kruga izmedju premazivati sa uljem.
Tako kad spojimo po 2 kruga dobijemo 8 delova.
Ostavimo da stane 10 minuta. U medjuvremenu napravimo fil. Isitniti sir i dodati 2 jaja. Dobro umutiti.
Kad testo odstoji, uzimati po 2 spojena kruga i valjati oklagijom da bude tanko, prečnika 25 cm.Pri valjanju posipati testo malo sa brašnom da se oklagija ne lepi za testo.
Kuhinjskom četkom premazati testo sa uljem.
Preko staviti 1 kašiku fila od sira i ravnomerno rasporediti.
Uviti u rolnu
Uvrnuti rolnu kao uže.
I smotati u krug.
Staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim krugovima testa.
U preostali fil dodati 1 kašiku ulja, premazati svaku piticu.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Odlične su uz Domaći jogurt