субота, 17. фебруар 2018.

Posna supa sa domaćim rezancima







Potrebno je:

Za rezance:

170 gr griza
70 gr brašna
2 prstohvata soli
1 dcl vode

Za supu:

2 kašike maslinovog ulja
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
100 gr celera
3 lista lovora
so, mleveni biber
voda
seckani peršun


Priprema:

Napraviti rezance. U posudu staviti griz, brašno, so, dodati hladnu vodu i zamesiti testo da se ne lepi za ruke. Ako je tvrdje dodati još 1-2 kašike vode. Izraditi testo uviti u providnu  foliju i ostaviti da stane 1 sat.
Podeliti testo na 2 dela i oba dela testa tanko razvaljati ( radnu površinu ne posipati sa brašnom dok valjamo jer se testo ne lepi za površinu). Izrezati na tanke rezance i ostaviti da se malo prosuši.
Na maslinovom ulju pržiti 1 rendanu šargarepu, rendani crni luk i celer. Pržiti da malo omekša. Dodati toplu vodu  i list lovora ( zavisi koliku gustinu supe želimo) i kuvati 15 minuta. Dodati rezanca, so, mleveni biber i kuvati dok se rezanci ne skuvaju. Pred kraj kuvanja dodati seckani peršun.


















Okrugli keksići







Potrebno je:

250 gr margarina ili putera
250 gr šećera
1 dcl ulja
1 jaje
800 gr brašna
1 prašak za pecivo
šećer u prahu
1 vanilin šećer


Priprema:

Umutiti margarin i šećer dodati ulje, 1 jaje. brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 1 sat.
Od testa uzimati manje kuglice i stavljati u kalup blago pritisnuti izvaditi iz kalupa i staviti na pleh obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 20 minuta.
Tople kolačiće uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.