среда, 4. фебруар 2015.

Rižoto sa svinjetinom





Potrebno je:

400 gr svinjskog mesa
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
5 kašika ulja
200 gr pirinča
so
mleveni korijander
1/2 kašičice kurkume u prahu
prstohvat tučene crvene paprike
6 dcl vode
5 čena belog luka

Priprema:

Svinjsko meso iseći na kockice.
Pirinač da stoji u vodi 30 minuta.
Crni luk sitno iseckati a šargarepu iseckati na uske štapiće.
Na ulju pržiti meso 10 minuta da dobije zlatno žutu boju, dodati 1 dcl vode, poklopiti i na tihoj vatri kuvati dok voda ne ispari 20-ak minuta.
Kad voda ispari dodati seckan luk i šargarepu i pržiti još 3-4 minuta, dodati so, mleveni korijander, tučenu crvenu papriku, ocedjen pirinač,  izmešati  naliti sa 5 dcl vode, poklopiti i na najmanjoj vatri kuvati.
Pet čena bela luka ne guliti oprati i posle 10 minuta kuvanja staviti po vrhu pirinča i mesa, poklopiti i dalje kuvati dok se pirinač ne skuva i ne ispari voda.Skloniti sa vatre i držati poklopljeno još 15 minuta. Beli luk po želji ukloniti.