недеља, 17. септембар 2017.

Pindjur od barenih paprika





Od ove količine paprike i paradajza izadje 10 tegli od 720 ml.

Potrebno je:

6 kg paradajza šljivara
12 kg paprike crvene somborke ili crvene babure
4 dcl vinskog sirćeta
6 dcl ulja
6 kašika soli
6 kašika šećera
2 glavice belog luka
1 veza peršunovog lišća

Priprema:

Paradajz šljivar nema mnogo tečnosti na vrh zarezati nožem krstić potopiti u vrelu vodu držati 1 minut pa potopiti u hladnu vodu držati 30 sekundi,  ocediti i oguliti. Samleti paradajz.
Papriku očistiti od drščice i semena, iseći na filete i obariti da bude mekana. Ocediti dobro od vode i samleti na mašini za meso na najsitnije rupice.
Mleveni paradajz, i ulje kuvati 30 minuta, dodati mlevenu papriku, sirće, so, šećer, mleveni beli luk i peršun.
Kuvati oko 1 sat uz stalno mešanje da bude gusto.
Toplo sipati u tople tegle i zatvoriti. Pokriti i ušuškati tegle stolnjakom i ostaviti da se ohlade.












































Grčki punjeni trouglovi





Punjeni trouglovi, sočni, kremasti


Potrebno je:

500 gr kora za baklavu
200 gr putera

Fil za punjenje:

1 litar mleka
200 gr šećera
2 vanilin đećera
1 jaje
8 kašika brašna
125 gr putera

Za sirup:

4 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

Jednu koru uzduž podeliti  na 3 dela premazati otopljenim puterom staviti jedan na drugi i uviti u trougao. Tako uraditi sa svim korama.  Unutar trougla staviti kuglicu od aluminijumske folije ( prilikom pečenja da ostane šupljina u trouglu)..
Premazati trouglove otopljenim puterom i peći na 180 stepeni oko 30 minuta da dobiju  zlatno žutu boju. Izvaditi iz rerne i preliti toplim sirupom. ( kuglice od folije ne vaditi dok se trouglovi ne ohlade). Ostaviti da upiju sirup i da se dobro ohlade pa puniti filom.
Napraviti sirup. U posudu staviti 400 gr šećera, 4dcl vode i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna.
Napraviti fil. U posudu staviti 8 dcl mleka da se kuva sa 100 gr šećera i 2 vanilin šećera. Umutiti 1 jaje sa 100 gr šećera, 8 kašika brašna i 2 dcl mleka. Dodati u kuvano  mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 125 gr umućena putera.
Iz hladnih trouglova ukloniti kuglicu od folije. Fil staviti u špric za šlag i puniti trouglove. Posuti trouglove sa seckanim pečenim kikirikijem.
Najbolji su kad odstoje preko noći.