петак, 2. јун 2017.

Kiflice sa džemom





Mekane posne kiflice

Potrebno je:


4,5 dcl gazirane vode
4 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1,5 dcl ulja
prstohvat soli
1 kg brašna
šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera
džem od šljiva
50 gr  margarina


Priprema:


U mlaku gaziranu vodu staviti suvi kvasac i 4 kašike šećera, da stane 5 minuta pa dodati, ulje, so i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje i udvostruči količinu, izraditi i podeliti na 4 dela.
Svaki deo razvaljati u krug prečnika 30 cm, zrakasto iseći na 8 trouglova. Svaki trougao na vrhu malo zaseći staviti kašičicu džema i uviti  kiflicu. Tako uraditi sa svim delovima testa. Savijene kiflice staviti u kalup prethodno obložen papirom i ostaviti da stanu 20 minuta.
Na svaku kiflicu staviti parčence margarina i peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
Pečene kiflice posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.






















Domaće mekane kiflice






Potrebno je:

5 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
1 dcl ulja
1 jaje
2 kašičice soli
1kg i 100 gr brašna
50 gr putera ili margarina
semenke susama i lana

Za premazivanje:

1 jaje


Priprema:


U mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati ulje, 1 jaje,so i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje izraditi i podeliti na 4 dela. Oblikovati u loptice, razvaljati u krug prečnika 30 cm. Svaki krug iseći na 12 trouglova i saviti  kiflice.
Kiflice poredjati u kalup za pečenje prethpdno obložen papirom.
Kiflice premazati umućenim jajetom, posuti semenkama susama i lana i ostaviti da stanu 30-40 minuta. Na svaku kiflicu staviti parčence putera i peći na 180 stepeni 20 - 25 minuta.























Janine hrono pogačice







Potrebno je:


100 gr ovsenog brašna
100 gr ječmenog brašna
100 gr heljdinog brašna
200 gr raženog brašna
100 gr semena  suncokreta
4 kašike semena lana
3 kašike ulja od koštica groždja
1 kašičica morske soli
1 kesica praška za pecivo
3,5 dcl vode
seme susama



Priprema:


U posudu staviti ovseno, heljdino, ječmeno i rašeno brašno. Dodati mleveno seme suncokreta i lana, so, ulje, prašak za pecivo. Sve dobro izmešati, dodati vodu i zamesiti testo. Ostaviti da stane 15 minuta. Vlažnim rukama testo podeliti na 9 loptica, oblikovati pogačice premazati  vodom, posuti semenom  susama i peći na 200 stepeni 35 minuta.