уторак, 15. март 2016.

Piletina sa prokeljom ( Hrono recept)




Ovo sočno  jelo kuvano  u ekspres loncu, brzo, idealno za zaposlene koji nemaju mnogo vremena za kuvanje.

Potrebno je:

250 gr pilećeg belog mesa
1 manja  glavica crnog luka
1 čen belog luka
200 gr prokelja ( zamrznutog)
1 kašišika ulja od koštica groždja
1,5 dcl vode
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1 kašika seckanog peršuna

Priprema:

Meso iseckati na kockice posloliti pobiberiti i pržiti na ulju sa svih strana dok ne dobije rumenu boju, dodati sitno seckan crni i beli luk i još malo pržiti pa dodati prokelj ( koristila sam zamrznuti).
Pržiti 1 minut dodati, so, kurkumu i vodu.
Zatvoriti lonac i od kad počne para da izlazi kuvati 10 minuta.
Kuvano posuti seckanim peršunom.











Hrono mafini sa koprivom





Potrebno je:

100 gr heljdinog brašna
100 gr raženog brašna
1/2 dcl istopljene masti
1 kašičica soli
3 žumanca

4 dcl gazirane vode
200 gr obarene iseckane koprive ( može spanać ili blitva)
1 prašak za pecivo
so


Priprema:

Pomešati heljdino, raženo brašno, dodati so, prašak za pecivo izmešati dodati gaziranu vodu izmešati masu pa dodati istopljenu mast, obarenu seckanu koprivu i 3 žumanca ( 3 belanca iskoristiti za  večeru pržena sa zelenim lukom kao kajgana). 
Masu izmešati staviti u kalup za mafine prethodno podmazan.
Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta.









Hrono pitice





Potrebno je:

Za testo:

200 gr speltinog brašna
100 gr ječmenog brašna
so
mlaka voda oko 1,5 dcl


Potrebno još:

mladi sir
spanać
6 kašika rastopljene masti

Priprema:

Zamesiti testo izraditi podeliti na 6 delova, da stane 10 minuta pa oklagijom valjati, radnu površinu posipati ječmenim brašnom.Razvaljati u krug prečnika 45 cm, premazati sa rastopljenom masti ( 1 kašika)  posuti sa sirom i seckanim spanaćem prethodno iseckan, posoljen i dobro ocedjen od tečnosti. Kad se ispeče preliti sa 1 dcl prokuvane vode vratiti u isključenu rernu da stoji 5 minuta.





Brze hrono pogačice




Pogačice koje su mekane i sledeći dan.

Potrebno je:

100 gr ovsenog brašna
100 gr ječmenog brašna,
100 gr heljdinog brašna
150 gr raženog brašna
2 kašike ovsenih mekinja
2 kašike mlevenog lana
2 kašike mlevenog suncokreta
2 kašike istopljene masti
so
1 kašičica suvog origana
1/2 kesice praška za pecivo
4 dcl gazirane vode


Priprema:

Zamesiti sastojke i kašikom vaditi testo ( testo se lepi za ruke pa kašikom) na podmazanu posudu ili posudu obloženu papirom. Posuti pogačice susamom i peći.







Hrono palačinke





Potrebno je:

10 kašika heljdinog brašna
5 kašika ovsenog brašna
5 kašika raženog brašna
1 kašika mlevenog lana
1 kašika mlevenog suncokreta
2 kašike istopljene masti
so
gazirana voda

Priprema:

U posudu staviti heljdino, ovseno, raženo brašno, mleveni lan i suncokret, so. Zamesiti gazoranom vodom do željene  gustine da stane 20 minuta. Po potrebi pred prženje dodati još gazirane vode, jer masa stajanjem dobije na gustini.